Lise Kılık Kıyafet Cezalandırması?
Merhabalar,
Hepiniz biliyorsunuzdur ki yeni bi eğitim yönetmeliği hazırlandı ve bu yönetmeliğe Eylül 2013 ten itibaren uyulması zorunlu olacak. Yönetmelik gereği kılık kıyafet - saç konusunda öğrencilere esneklik getirildi. Milli eğitim bakanı bu yıl okul idarecilerinin öğrencileri sıkmaması konusunda açıklama yaptı ve yönetmelik uygulamaya girmemesine rağmen şuan çoğu okulda serbest kıyafet ve saça karışmama durumu var. Yani anlayacağınız bu yıl ipler okul idarecilerinin eline verildi.
Fakat bizim okulda durum öyle değil. Bırakın serbest kıyafeti, saça bile laf ediyorlar. Saçlarım biraz uzun, her gün yıkadığım için temizlik konusunda kesinlikle sıkıntısı yok ve uzun zamandır okul idaresiyle aram iyi değil. Saçımı kestirdiğimde 2 ay boyunca uzayana kadar çok kötü duruyor ve bir projemizin video çekimleri olacağı, o çekimlerin çoğunda ben konuşacağım için özellikle kestirmek istemiyorum ve kestirmeyeceğim.
Geçen gün müdür yardımcısı numaramı 3. kez not aldı ve velimi çağırmamı söyledi. Ailem tüm durumlardan haberdar. Annem işi olduğundan okula gelemeyip bugün müdür yardımcısını aradı. Okul çıkışında müdür yardımcısıyla konuşmaya gittim, değişen bir şey olmayacağını söyledi ve" Eylül ayına kadar bu saçları unut, saça izin veren okullar varsa o okullara git" dedi. Okulun proje için bana(bize) destek olması gerekirken böyle şeylerle köstek olması da gülünç bi durum. Başarılı olursak bizimle beraber okulumuzun adıda duyulacak(bu arada okulla ilgili bir proje değil. Ciddi bi yazılım - girişim projemiz olduğundan okula da reklam olacak) ancak üstüne basa basa okulun köstek olduğuna değineceğim.
Kararlıyım, saçımı asla kestirmem. Gecemi gündüzüme kattığım bi projenin önemli videolarını o saçlarla çekilmem.
Sanırım yakında disiplin cezası verecekler.
Sorum şu: Şuanki şartlarda okulun ne gibi bi ceza verme hakkı var? Sadece kınamayla yırtar mıyım yoksa bu daha da büyüyebilir mi? ve ceza alırsam benimde meb'e veya herhangi bi yere şikayette bulunma ya da başka yollarla savunma gibi bi hakkım olur mu? Ayrıca okul idarecisi makası eline alıp kesmeye kalkarsa karşı gelmem, refleks olarak ters bir harakette bulunmam başımı ağrıtır mı?
Okulun insiyatif kullanma hakkı varken böyle sıkboğaz ediyor oluşuna ayrıca gıcık oluyorum. Kınama alırsam umrumda olmaz ancak cezam uzaklaştırmaya falan dönerse ailemle sıkıntı yaşayabilirim.
Not : Anadolu lisesi öğrencisiyim.
Cevaplarınızı bekliyorum.