Yoksa bu THY seni alır kullanır.Santim santim çürürsün.
Sevgili Hukuk Laboratuvarım,
Yeni günde yeni sorunu tartışmaya açıyorum. İşin ucunda IPad olan, bodyguard'ın şirket avukatına karşı mücadelesinde yardımlarınıza ihtiyacım var.
Kasım 2012 de Büyük patron Amerikadan dönerken valizleri kayboldu. Bir hafta sonra valizler arkasından kargo ile gönderildi. 5000$ nakit ve hediye Iphone4 gibi değerli eşyalar eksilmiş olarak.
THY tazminat talebimize aşağıdaki cevabı verdi.
"Yukarıda belirtilen sefer ile gerçekleştirdiğiniz seyahatiniz sonunda meydana geldiğini bildirdiğiniz bagaj aksaklığı ile ilgili talebiniz Müdürlüğümüze ulaşmıştır.
Ortaklığımız Yolcu ve Bagaj Taşıma Gele Şartlarında yer alan "Bagaj Olarak Kabul Edilmeyen Maddeler" bölümünde belirtildiği üzere yolcu, kayıtlı bagaj içinde kırılabilir ve bozulabilir maddeler, elektronik cihazlar, para, mücevher, değerli madenler, gümüş eşya, senetler veya diğer ticari değerli kağıtlar, pasaport ve diğer hüviyet veya örneklerini bulundurmamalıdır.
Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı, bagajınızdan eksildiğini beyan ettiğiniz eşya sorumluluğumuz dışında kalan eşyalar kapsamında olduğundan talebinizin değerlendirmesine imkan bulunmadığını bilgilerinize rica ederiz."
SORULAR:
1.Davanın açılacağı yer mahkemesi, (Bulunduğumuz yer Tüketici mahkemesine açılabilir mi?)
2.Kabul edilmeyen maddeleri kabul etmek onları da sorumlu yapmaz mı?
3.Kayıpların Bulunma sonrası gönderdikleri kargo arasında yaşanmadığı ne malum?
4.Bagajlar bulunduğunda neden tespit zaptı tutulmadı?
Cevap: Yoksa bu THY seni alır kullanır.Santim santim çürürsün.
Teslim tutanağınız varsa yapar bagajın içeriğini biliyorlarsa bileni bağlar (her iki taraf içinde ) olay hırsızlık üzerine olduğu için yetkili mahkeme ceza mahkemesidir
Alıntı:
ismail32 rumuzlu üyeden alıntı
Teslim tutanağınız varsa yapar bagajın içeriğini biliyorlarsa bileni bağlar (her iki taraf içinde ) olay hırsızlık üzerine olduğu için yetkili mahkeme ceza mahkemesidir
Sayın ismal32
Neyi yapar? İçeriği anlayamadım. En az üç kontrolden geçen bagajlarda THY'nin bu değerleri görmemesi mümkün mü?
Ayrıca ceza davasından çok zararın tanzimi işimizi görecek.
Biz bir şey çaldırmadık ki? Çalma eylemi eğer şikayete konu şey bizim mülkiyet veya zilliyetimizde ise olmaz mı?
Geç gelen bagaj ve kayıpların tanzimi husumet konum olsun istiyorum.
Çalmada kimin taraf olduğu önemli değildir kamu davasıdır. Bozuk bir bilgisayar ve sahte dolarlarla sahte takılarla kişi kayıp iddiasında bulunamaz mı? Bu eşyaların kontrolü yapılmış mı? kurum emanetçi midir?
Bende konuyu anladım zaten demem o ki savcılık önce kamu adına olayı bir araştırsın ki (görev ihmali, kötüye kullanma, dolandırıcılık, emniyeti su istimal vs.) sorumlusu tespit edilsin tazminat giderim zaten açılacaktır ancak kamu davası bekletici sebep olacaktır olay karmaşık biraz.
- - - Updated - - -
- - - Updated - - -
Kamu tazminatı ödesin (thy) sorumluya rücu etsin diye bir düşüncenin önderlemesin de gitmekte bir seçenek ancak ne kadar kabul görür.
- - - Updated - - -
Bu arada verdiğim son cevaplar tam giderim odaklı idi. Konuya ilk yanıtımda ise kusur oranına göre giderim vardı ''(her iki taraf içinde)'' derken tüketicinin içeriğine etki edemeyeceği tek taraflı sözleşmelerin batıl olmasından destek olarak kusur oranına göre zarar giderimi yani kurum ben sorumlu değilim deyip işin içinden sıyrılamaz sorumlu olmaması için bunların bagaja girmemesi için önlem alır, yada çalınmaması için yani gereken özeni göstermeli ......
- - - Updated - - -
Birde Sayın Atilda ben yazmayı pek sevmeyen bir insanım karmaşık durumlarda birkaç sayfalık yorumu bir kaç satıra sıkıştırmaya çalışırım o yüzden kusuruma bakmayın
Alıntı:
ismail32 rumuzlu üyeden alıntı
Çalmada kimin taraf olduğu önemli değildir kamu davasıdır. Bozuk bir bilgisayar ve sahte dolarlarla sahte takılarla kişi kayıp iddiasında bulunamaz mı? Bu eşyaların kontrolü yapılmış mı? kurum emanetçi midir?
Bende konuyu anladım zaten demem o ki savcılık önce kamu adına olayı bir araştırsın ki (görev ihmali, kötüye kullanma, dolandırıcılık, emniyeti su istimal vs.) sorumlusu tespit edilsin tazminat giderim zaten açılacaktır ancak kamu davası bekletici sebep olacaktır olay karmaşık biraz.
Ceza davalarında suç yeri mahkemesi kavramı vardır. Olaya bu açıdan baksak bile çok karışık olacaktır.
- - - Updated - - -
Kamu tazminatı ödesin (thy) sorumluya rücu etsin diye bir düşüncenin önderlemesin de gitmekte bir seçenek ancak ne kadar kabul görür.
İdarenin kusuru ne olacak?
- - - Updated - - -
Bu arada verdiğim son cevaplar tam giderim odaklı idi. Konuya ilk yanıtımda ise kusur oranına göre giderim vardı ''(her iki taraf içinde)'' derken tüketicinin içeriğine etki edemeyeceği tek taraflı sözleşmelerin batıl olmasından destek olarak kusur oranına göre zarar giderimi yani kurum ben sorumlu değilim deyip işin içinden sıyrılamaz sorumlu olmaması için bunların bagaja girmemesi için önlem alır, yada çalınmaması için yani gereken özeni göstermeli ......
İşte hoşuma giden cevaplardan bir tanesi. Bende bunu iddia ediyorum zaten. Bu yüzden tüketici davası gibi görünüyor.
- - - Updated - - -
Birde Sayın Atilda ben yazmayı pek sevmeyen bir insanım karmaşık durumlarda birkaç sayfalık yorumu bir kaç satıra sıkıştırmaya çalışırım o yüzden kusuruma bakmayın
Bir deyiş vardır. "Siz ne bilirseniz bilin. Bildikleriniz karşınızdakinin anladığı kadardır." O yüzden sorun yok. Anlayıncaya kadar sormak bana düşer.;)
Teşekkür ederim...