Kiralık İş Yeri Sözleşme Feshi ve Sorumluluk ve Haklarımız Nelerdir ?
Herkese iyi günler yanlış konu açmamak ve site kurallarına uymak için bayağı bir araştırdım ve benzer içerik bulamadığım için konuyu açmak zorunda kaldım.
10 Ocak 2013 te Ankara da market devraldık, işyerini 1 yıllığına kiraladık, işyerini bize devreden Mart 2013 e kadar kira sorunum olmadığını beyan etti. Bizde işyeri sahibi ile 10 Mart 2013 ten başlamak kaydı ile 1 yıllığına kira kontratını yaptık, iş yeri sahibi bizden Mart 2013 dahil 12 aylık tek tek kira bedeli senet aldı, ayrıca 2000 TL kira 2 ay üst üste ödenemez ise vs diyerek bir senet daha aldı.
Market umduğumuz gibi olmadı, kirayı dahi ödeyemeyeceğimiz gördük, marketi kapatma kararı aldık işyeri sahibi bu arada benim bilgim dışında benim verdiğim kira senetlerinden Mart 2013 dahil 5 aylık senedi marketi devraldığım şahsa vermek suretiyle parasını almış.
Şimdi ise biz marketi kapattık, içindekileri de bir hayır kurumuna devrettik. İşyeri sahibi dükkanın anahtarını almaya gelmiyor, elektriği kapattınız mı, suyu kapattınız mı vs diyor.
Elektriği ödedik ve kapattık, su kartlı bizim adımıza değil.
Sorum şudur;
1. İşyeri sahibinden tüm senetlerimi alabilirmiyim? Herhangi bir yasal sorun varmıdır?
2. Eğer senetlerimi alabilecek isem, marketi devraldığım kişiye para karşılığı verdiği senetleri nasıl alabilirim? Bunun sorumluluğu dükkan sahibinde midir ?
belki biraz karışık gibi gelebilir ama inanın bu konulara hiç ama hiç vakıf değilim, zatem emekli ikramiyemizi koymuştuk bu iş için, yalan yanlış bilgilerle bize market devredildi, ( kazanç miktarı vs ) biz elimizdeki paradan da olduk. Bu konuda yasal hak ve sorumluluklarımız ve izleyeceğimiz yol hakkında bilgilendirirseniz çok memnun kalacağım. Şimdiden teşekkür ediyorum.
Cevap: Kiralık İş Yeri Sözleşme Feshi ve Sorumluluk ve Haklarımız Nelerdir ?
Ben tüm kiracılara kontrata ek olarak birde senet vermemelerini tavsiye ediyorum.Mal sahipleri kendilerini garantiye almak ve bir problemde ellerini güçlü kılmak için(sizin durumunuz gibi) bu gibi taleplerde bulunmaktalar.Gerekirse o evi/dükkan tutmamak bile bence daha mantıklı seçenekler arasında.Sizin durumunuzda anladığım kadarıyla iş yapamamayı gerekçe göstererek(ki bu mal sahibini ilgilendirmez) kontratı bozarak mülkü erken boşaltma durumu var ki buda mal sahibini mağdur eden bir durum.Senetleri başkasına ciro edebilir, icraya verebilir, yeni kiracı bulana kadar sizden kontrat gereği kiranızı ödemenizi isteyebilir(bu kanuni hakkı).Benim tavsiyem muhattaplarınıza içinde bulunduğunuz durumu izah ederek bir orta yol bulunmasını ve senetlerin size geri verilmesini isteyebilirsiniz.Onun dışındaki seçenekler sizin açınızdan uzun ve can sıkıcı olabilir.Kolay gelsin.
Cevap: Kiralık İş Yeri Sözleşme Feshi ve Sorumluluk ve Haklarımız Nelerdir ?
Alıntı:
Bill187 rumuzlu üyeden alıntı
Ben tüm kiracılara kontrata ek olarak birde senet vermemelerini tavsiye ediyorum.Mal sahipleri kendilerini garantiye almak ve bir problemde ellerini güçlü kılmak için(sizin durumunuz gibi) bu gibi taleplerde bulunmaktalar.Gerekirse o evi/dükkan tutmamak bile bence daha mantıklı seçenekler arasında.Sizin durumunuzda anladığım kadarıyla iş yapamamayı gerekçe göstererek(ki bu mal sahibini ilgilendirmez) kontratı bozarak mülkü erken boşaltma durumu var ki buda mal sahibini mağdur eden bir durum.Senetleri başkasına ciro edebilir, icraya verebilir, yeni kiracı bulana kadar sizden kontrat gereği kiranızı ödemenizi isteyebilir(bu kanuni hakkı).Benim tavsiyem muhattaplarınıza içinde bulunduğunuz durumu izah ederek bir orta yol bulunmasını ve senetlerin size geri verilmesini isteyebilirsiniz.Onun dışındaki seçenekler sizin açınızdan uzun ve can sıkıcı olabilir.Kolay gelsin.
Verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim.
Buraya yazdıktan sonra ailem bir avukat arkadaşa ulaştı konuyu onada ilettik verdiği cevap da şu oldu;
Ben bu arada forumda yazılanı da ilettim kendisine, yeni borçlar kanununun ilgili maddesinde, değişiklikler yapıldığını. İş yeri sahibine hemen yarın zaman geçirmeden bir " İHTARNAME " çekmemiz gerektiğini, ihtarnamade işyerini zorunlu nedenle kapatmak zorunda olduğumuzu, sözleşmeyi feshettiğimizi ve senetlerin iadesini istememiz gerektiğini söyledi. daha sonra da bir çözüm elde edilmez ise, bu ihtarnamaye istinaden, Menfi Tespit davası açarak sorunu çözebileceğimizi bildirdi.
Evet İnşaallah bu aşamalara gelmez durum , yoksa dediğiniz gibi iş uzar. Sıkıntılı bir hal alır.
Bu son durumdan sonra konuya ilave görüşü olan arkadaşımız olursa sevinirim. Buna benzer durumda olan arkadaşlarımızında istifadesine olur diye düşünüyorum.