İstifa sonrası ihbar ve yasal haklar
arkadaşlar merhaba,
02.01.2012 beyaz yaka olarak çalıştığım şirketten 13.02.2013 tarihinde istifa ettim ve ihbar süremi çalışmaya başladım. bana 4 haftalık ihbar sürem olduğu ve 12.03.2013 tarihine kadar çalışmam gerektiği insan kaynakları tarafından belirtildi. bu arada yılı doldurmam nedeniyle 14 günlük yıllık iznim var. ben yıllık izinlerimin ihbar süresine sayılmasını ve daha erken ayrılmak istiyorum fakat bu duruma şirket yanaşmıyor.
1) yıllık izin ve günlük 2 saat işi arama haklarımı şirketin onayı olmadan kullanıp 12.03.2013 tarihinden önce ayrıldığımda şirketin bana yasal bir yaptırımı olabilir mi?
2)şu an full time çalışıyorum günlük 2 saat iş arama haklarımı kullanmıyorum. bunların ihbar süresinin sonunda toplu kullanarak erken bir tarihte ayrılabilir miyim?
Cevap: istifa sonrası ihbar ve yasal haklar
Alıntı:
musty59 rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşlar merhaba,
02.01.2012 beyaz yaka olarak çalıştığım şirketten 13.02.2013 tarihinde istifa ettim ve ihbar süremi çalışmaya başladım. bana 4 haftalık ihbar sürem olduğu ve 12.03.2013 tarihine kadar çalışmam gerektiği insan kaynakları tarafından belirtildi. bu arada yılı doldurmam nedeniyle 14 günlük yıllık iznim var. ben yıllık izinlerimin ihbar süresine sayılmasını ve daha erken ayrılmak istiyorum fakat bu duruma şirket yanaşmıyor.
Yıllık izin ile ihbar süresi iç içe geçemez, yani işvereninizin uygulamasında bir yanlış yok.
Alıntı:
1) yıllık izin ve günlük 2 saat işi arama haklarımı şirketin onayı olmadan kullanıp 12.03.2013 tarihinden önce ayrıldığımda şirketin bana yasal bir yaptırımı olabilir mi?
Genel mantık, her türlü izinde, çalışan talep eder, işveren , zaman uygunsa talebi onaylar.Yani dediğiniz gibi yaparsanız, işverenin ihbar tazminatı hakkı doğar.
2)şu an full time çalışıyorum günlük 2 saat iş arama haklarımı kullanmıyorum. bunların ihbar süresinin sonunda toplu kullanarak erken bir tarihte ayrılabilir miyim?[/QUOTE]
Günlük 2 saat olarak yeni iş arama izninizi kullanabilirsiniz, topluca kullanmak istiyorsanız , bu izin süresinin bitişini ihbar sürenizin son gününden önceye denk getirecek şekilde işverene yazılı olarak bildirirseniz, böyle bir hakkınız var.
İhbar süresinin anlamı, sözleşmenin feshedilmesinden etkilenecek olan tarafın,bu yeni durum için hazırlık yapması-yeni personel görevlendirmesi için gereken süreyi sağlayabilmektir.
Ücretli izinle-yeni iş arama izinlerini birleştirerek ihbar süresinden düştüğünüzde ihbar süresi kullanılamamış olur.