Yedek denetçi denetleme yapabilir mi?
Merhaba,
2012nin sonlarında hayata geçen bir site olarak, prosedür gereği seçilen yönetim Karar defterine 1 asil denetçi ve 1 yedek denetçi belirlemiş ve asil denetçinin daha fazla yedek denetçinin de asilden biraz daha az oy aldığını belirten bir yazı yazmışlar. Yazının altında Yönetici yardımcısı kendini Divan Başkanı olarak yazmış ve altına imza atmış ve hemen altına da ikinci bir imza atmış (yönetici yardımcısı olarak). Onların altında da yöneticinin, yedek yöneticinin ve asil denetçi ile yedek denetçinin imzaları var. Fakat yedek denetçinin imzasının yanında "yedek üye" yazmıyor "üye" yazıyor. Yedek yöneticinin imzasının yanında "yedek üye" yazmıyor "üye" yazıyor. Bu durumda;
- Yedek yönetici ve yedek üye miyiz?
- Yedek yazılanlar da deftere imza atmalı mıydı?
- Yedek Denetçi defterleri ve idari gidişatı üç ayda bir denetleyebilir mi? Denetleyemezse, asil Denetçi'den mazaret belirten bir yazı mı alması gerekir?
Şimdiden teşekkürler
Cevap: Yedek denetçi denetleme yapabilir mi?
Sitelerde tüm malikleri toplamak imkansız olduğu için KMK ya göre kolaylıklar belirlenmiştir.
Her blok 1 yıl için kat maliklerinden oluşan 3 kişilik kendi yönetim kurulunu oluşturur.
Blok yönetim kurulu, 1başkan, 1Blok denetçisi, 1Blok için yedek üye den oluşur.
Blokların yönetim kurulları toplanır kendi aralarından 2 yıl için site yönetim kurulunu belirler.
Site yönetim kurulu Blok yönetim kurullarindan kat maliklerinden olusanen az 3 kişilik, 1Site yönetim kurulu başkanı, 1Site denetçisi, 1site yönetim kurulu yedek üye den oluşur.
Blokların yönetim kurulları Sitenin 1 yil icin yönetiminin yönetim kurulu üyelerince mi yoksa sözleşme ile dışarından kat maliki olmayan bir şirket veya şahıs a mi verileceğine karar verir.
Eğer site yönetimi kat maliki olmayan bir şirket veya şahısa 1 yil icin bu yönetim isini vermeye karar aldı ise Blokların yönetim kurulları site yönetim kuruluna makul emsal bir ücret karşılığı sözleşme yapma yetkisini de verir.
Kat maliki olmayan site yönetici taliplisinden sözlesme yapmadan önce icra dairesinden acizlik belgesi olmadigina dair temiz kagidi istenir.
Borclarini ödemekten aciz icra dairesinde acizlik belgesi olan kisiler yönetici olamaz.
Borclar kanunu na göre sözlesme yapilamaz vekalet verilemez.
Site yönetiminin kat maliki olmayan bir kişiye 1 yil icin yönetim sözleşmesi yapması halinde Yönetici profesyonel şirket sahibi degilse KDV sini kendi şirketinden ödemiyorsa Yönetici belirlenen ücretinin %15 olan vergisini maliyeye vermelidir.
%15 vergisini vermez ise vergi dairesinden kat maliklerine Sürpriz vergi cezası gelebilir.
Site yönetim kurulu başkanı, Denetçisi ve yedek üyeler kat maliki olmak zorundadır.
Denetci ve denetci yedek üye denetleme isini her zaman yapabilir ama en gec 3 ayda bir defa yapmak zorundadir.
Denetci ve yedek üye birlikte hareket etmesi ideal olanidir.
Yedek üyelerde yetkilidir.
Baskan hasta olur müsait olmaz ise yedek üye baskana vekalet eder.
Emsal makul ücret Muhasebeciler odasinin ücret tarifesinde belirtilmistir.
Cevap: Yedek denetçi denetleme yapabilir mi?
Yanıtınız için teşekkürler, oldukça açıklayıcı ve anlaşılır oldu.