-
Yıllık İzin Hakkı
Merhaba,
07.05.2001den beri aynı işyerinde çalışıyorum ve bu seneye kadar 14 iş günü yıllık izin kullandım. Fakat mayıs 2006 itibariyle 5 senem dolmuş oldu ve benim bildiğim kadarıyla şu andan itibaren 20 iş günü hakkım var. Fakat işyerim benim bu hakkımın mayıs 2007den sonra doğacağını söylüyor.
Konuya açıklık getirebilir misiniz?
Şimdiden teşekkürler
-
Merhaba,
Madde 53 - İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,
b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,
c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,
Az olamaz.
Kanun hükmündeki beş yıl dahil ibaresi ile anlatılmak istenen; beş yılı aşan ancak altıncı yılı doldurmamış olan işçilerin 20 günlük izne hak kazanamayacağıdır kanaatimce.Bu durumda sizin 20 günlük izin hakkınız da 1 sene sonra doğacaktır.Selamlar..
-
Senelik izne hak kazanabilmek için bir yılın geçmesi gerektiğinden; sizin altıncı (20 günlük) senelik izin hakkınız 7.5.2006-6.5.2007 arasına aittir ve bu izni kullanabilmeniz için 6.5.2007 tarihinin gelmesi gerekir. Selamlar.