Adam yaralama suçunun temyizden dönmesi?
2008 yılında fazlaca alkolluyken eniştemin ailemi içeren ağır küfürlerine dayanamayıp dövdüm.Kafasından yaralandı ve mahkeme 1 sene 15 gün hapis cezası verdi.bunun 5 bucuk ayını hapishanede yattım daha sonra kararı temyize gönderdik ve ben serbest kaldım 14.02.2013de karar temyizden aleyhime olarak geri döndü kararı az bulduklarını dile getirmişler.Ve mahkemem 02.04.2013 tarihine ertelendi ceza verilmek üzere peki içeri girer miyim tekrardan şuan için yapmam gereken nedir ? Avukat tutacak maddi gücüm yok evliyim yeni bebeğimiz olacak şaşırdım bana fikren yardımcı olabilirseniz çok sevinirim araştırmalarıma kemik kırılmalı yaralamalarda 1 veya 3 yıl arasında ceza verilir diyor daha sonra yattığın ay düşülür gerikalının 3/2 kadar ceza verilir oda 2 seneden az ise para cezasına çevrilir diyor doğrumudur?şimdiden teşekkür ederim
Cevap: Adam yaralama suçunun temyizden dönmesi?
İsmail bey bende anlamadım yanlız verilen 1 sene 15 cezayı karşı taraf yetersiz bulduğu için onlarda temyize göndermiş sanırım buna nazaran bozuldu be olur şimdi bir bilginiz var mı
Temyiz dilekçesinin vaktiyle size tebliğ edilmiş olması gerek.
- - - Updated - - -
Bu arada gidin mahkemeden dosyanızın bir örneğini alın ki durumun ne olduğunu anlayabilesiniz.
gidip alacağım artık dosyamı dediğiniz gibi görmem lazım ama eniştemde kafa kırığı ve duyu kaybı oldu belkide bu yüzden karar bozuldu ne kadar alacağım ve yatar mıyım bunu çok merak ediyorum .
arkadaşlar hiç bilgisi olan yokmu nasıl bir yol izlemem gerekiyor ne kadar ceza verir şimdi mahkeme bana ?
arkadaşlar daha önce paylaşmıştım ama gerekli bir bilgi alamadım lütfen bana yardımcı olur musunuz ne yapmam gerekiyor yeni bebeğimiz olacak bu ay ve ben geç kalmak istemiyorum birşeyleri yapmak için hapis yatar mıyım ?
Karar bozulduğundan kararı veren ilk derece mahkemesi yeni hüküm tesis edecek veya direnme kararı verecek. Hapis cezasının ertelenmesi konusuna gelirsek TCK m.51'e göre 2 yıl ve daha az hapis cezasına mahkum edilen kişinin cezası, diğer şartları taşıması halinde, ertelenebilir(Diğer şartları öğrenmek için TCK m.51'e bakın). Sizi ilgilendiren bir diğer kurum ise CMK m.231/5 de düzenlenmiş olan hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumudur(CMK m.231/5 Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir[Aynı maddenin 6. maddesinde belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde]) . Şartların gerçekleştiğini düşünüyorsanız mahkemeden ilgili kurumların uygulanmasını talep edebilirsiniz(Mahkeme talep olmaksızın re'sen de karar verebilir).
çok sağolun Mahir bey peki biz bu durumda mahkemeye dilekçe vermemiz gerekiyor sanırım cezanın ertelenmesi yada para cezasına dönmesi için değil mi peki bu dilekçeyi en geç ne zamana kadar verebiliriz ve ayrıca dilekçeye ne yazmamız gerekiyor?gerçekten şu açıklamanızla yüreğimizi ferahlattınız eşimin psikoloji bozuldu artık ben hapse gireceğim diye düşünmekten yeni bebeğimiz olacak ve kimsemiz yok bana birşey olursa onlara bakacak yardımınız için şimdiden çok ama çok teşekkür ederiz
Dosyayı alacağınızı söylemiştiniz ne oldu? HAGB imkanı olsa idi zaten bırakılırdı hakimler dosyanın temyize gitmesini istemez hem adliyeler meşgul oluyor hemde ilk suçu olanlar pişmansa 5 yıl boyunca adam gibi duruyor. :)