Amirin takdir hakkını keyfi kullanması
Kamu kurumunda 657 sayılı kanuna göre kadrolu olarak görev yapmaktayım. Çalıştığım kurumun amiri tarafından düzenli ve sistematik olarak psikolojik baskı,yıldırma ve sindirme amaçlı bir çok olayla karşı karşıya kalıyorum. Şiddetli bir mobbingle karşı karşıyayım anlayacağınız. Kurum müdürümüz, mevzuata aykırı olarak işlemler yaptığı için karşı çıktığımdan ve diğer personelleri de verdiği mevzuata aykırı sözlü talimatları için mutlaka yazılı talimat almaları gerektiği konusunda uyardığımdan beni hedef seçip elinden geleni yapmaya çalışmaktadır.
Şimdiye kadar yaptıklarını kısaca belirtecek olursam ; çalıştığım odamı değiştirdi, yaptığım görevi değiştirdi, ünvanımla alakalı olmayan keyfi görevlendirmeler yaptı, yıllık izinlerimi kullanmama engel oldu, iki defa alakası olmayan karalama amaçlı savunma istedi, mali haklarımdan bazılarını vermemeye çalıştı, savcılığa bir kaç şahsın yalan beyanları ile desteklenen iddialarla şikayette bulundu( bununla ilgili yapılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı bu arada...) .Bunların durumunu detaylı şekilde belirten dilekçemi Bakanlık Teftiş Kuruluna gönderdim. Yarın da Kaymakamlığa başvuracağım. Benim alnım açık ama en son aşamada yaptığı bir şey artık yok dedirtecek cinsten .Hırsını alamayan müdürümüz, çalışma masasında bulunan kullandığım bilgisayara hiç haber dahi vermeden, herhangi bir tutanak dahi tutmadan el koydu. Sözlü olarak sebebini sorduğumda ; " Ben böyle takdir ediyorum" dedi. Ben de kuruma yazılı olarak dilekçe verdim. İki hafta sonra bana verilen yazılı cevapta " Bu konuyla ilgili açıklama gereği görülmemiştir" diye tarafıma cevap yazıldı. Yaşanılan şeyler trajikomik bir hal aldı. Müdür kısaca ben istediği yaparım, istediğime cevap veririm, istediğimi yıpratırım demeye getirmektedir. Yarın bununla ve diğer konularla ilgili Kaymakamlığa zaten başvuracağım. Benim öğrenmek istediğim konu; Bilgisayara el koyma durumunda amirin nasıl bir takdir hakkı olabilir? Üstelik kurumda şu anda bilgisayarı olmayan bir tek benim. Veya buna benzer durumla karşı karşıya kalan oldumu? Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim...
Cevap: amirin takdir hakkını keyfi kullanması
İdarede keyfi kavramı yoktur. İdari işlem ve fiiller mevzuata uygun yapılmak zorundadır. Hakkınızın ihlal edildiğini, haksızlığa uğradığınızı düşünüyor iseniz İYUK uyarınca hak arama yollarına baş vurabilirsiniz.
İlgili Kanun Maddeleri:
1-13. Maddeler arasını okuyunuz:
http://www.legalisplatform.net/hukuk...0%C4%B0YUK.pdf