polis memuru keyfi uygulaması ve evlilik
Merhaba sanırım konuyu doğru yerde açtım.Açmadı isem forum yetkililerinden özür dilerim.
Bir evlilik için ilk adımlarımı atıyordum.İlişkim olan kız arkadaşım eski hükümlü olduğumu ve eski hükümlü kamu işçisi olarak görev yaptığımı bilmekte idi.Yalnız kız arkadaşımın polis bir akrabası keyfi olarak benim gbt me bakıp geçmişte cezaevinde 15 gün yattığımı kızın ailesine söylüyor ve kızın ailesinin baskısı nedeniyle ayrılmamıza neden olur.
SORU:1-Bir polis memuru devletin GBT arsivini kendi kafasına göre keyfi girip bakama hakkına sahipmidir?
2-Bu özel hayata müdahalemidir?
3-Polis memuru ile ben farklı illerde görev yapıyoruz ve Polis arkadaşlardan edindiğim bilgiye göre GBT sistemine sicil numarası ile erisim yapıldığını söylediler, yani genel aşayis uygulamasında baktım deme gibi bir sansı bulunmamaktadır.Ben bu durumlar karsısında neler yapabilrim?
Bilen arkadaşlar bir yol gösterirse sevinirim
Cevap: polis memuru keyfi uygulaması ve evlilik
Polis memurunun keyfi olarak girip girmeme yetkisinin olup olmadığını bilmiyorum, mevzuata bakmak gerek, emin olunacak en tatmin edici yol ise bilgi edinme dilekçesi ile başvurmanızdır. Ancak erişilen GBT Bilginizin bu şekilde 3.kişilere servis edilmesi kesinlikle hukuka aykırıdır.
Sayın Veysel Bey bilgilendirmeniz için teşekür ederim.Evet tamamen hukua aykırı diye düşünmüştüm zaten bende.Emniyetteki arkadaşlarla görüsmem neticesinde uygulamanın tamamen keyfi olduğunu beyan ettiler zaten.Ben bu durumda şikayet mercii olarak Emniyet Genel Müdürlüğünümü yoksa Cumhuriyet Savcılığınımı seçmeliyim burda kararsızım
Medeni kanuna göre evleneceginiz bayandan hukuki gecmisinizi gizleyemezsiniz.
Hukuki gecmisinizi gizlerseniz sizinle evlenen bayan ögrendigi anda sizden finansal tazminat ve nafaka isteyerek bosanma hakkina sahip olur.
Hukuki gecmisinizi bayan ile acikca konusun gizlemeyin.
TÜRK CEZA KANUNU
MADDE 258. - (1) Görevi nedeniyle kendisine verilen veya aynı nedenle bilgi edindiği ve gizli kalması gereken belgeleri, kararları ve emirleri ve diğer tebligatı açıklayan veya yayınlayan veya ne suretle olursa olsun başkalarının bilgi edinmesini kolaylaştıran kamu görevlisine, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir.
Alıntı:
Hakkaniyetli rumuzlu üyeden alıntı
Medeni kanuna göre evleneceginiz bayandan hukuki gecmisinizi gizleyemezsiniz.
Hukuki gecmisinizi gizlerseniz sizinle evlenen bayan ögrendigi anda sizden finansal tazminat ve nafaka isteyerek bosanma hakkina sahip olur.
Hukuki gecmisinizi bayan ile acikca konusun gizlemeyin.
Hukuki geçmişim gün gibi açık ve aynı işyerinde o memur ben daimi işçi pozisyonunda görev yapıyoruz.Zaten eski hükümlü olduğumu biliyor ailesi yani kzıın anne ve babası bilmiyordu.Kendimiz düzgün bir dille anlatacaktık.Ama böyle gereksiz bir memurun çıkıp bu konuyu anlatması ilişkimizi tamamen bitmesine neden oldu.Gizldiğim utandığım çekindiğim bir konu değildir yani