İmar kirliliğine neden olma
İmar kirliliğine neden olma
MADDE 184. - (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tâbi yerlerde uygulanır.
(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar plânına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.
Cevap: İmar kirliliğine neden olma
Sn Hakkaniyetli.....
Öncelikle hukukcu yanımın olmadığını, "bazı yaşadığım problemleri nasıl çözebilirim" sorularıma yanıt ararken sizin bu konularda çok tecrübeli ve de bilgili olduğunuzu gördüm, bu bağlamda tüm yaşantınızda başarılar diliyorum.
Benim şöyle bir problemim var:
Çeşme'de site içinde bir yazlığımız var.Toplamda 26 bitişik nizam, 52 daire.Bu site içinde yıllarca tüm yazlık sahipleri herhangi bir yerden izin almadan bir takım genişletme faaliyetlerinde bulundular.Bunda yaklaşık olarak 2 sene önce biz de bir şeyler yaptık.3-4 ay kadar önce komşumuz olan birisi imar kirliliği davası açtı ve soruşturma kapsamında ilk ifademizi karakolda verdik.Yaptığımızın yasal olmadığını elbette biliyoruz ama bu kadar sevilmediğimizi bilmiyorduk.Şimdi diğer sakinleri emsal göstermemizin bize ne gibi bir faydası olur, yoksa biz de tüm imar kirliliği yapanları belgeleyip dava mı açmamız gerekir.Sonuçta biz yaptıklarımızı yıkmak da istemiyoruz, araştırmalarımda hapis cezalarından bahsediliyor ve de genellikle erteleniyor diye okudum.Bir de maddi cezadan bahsediliyor, bu bedeli yıkım yapmadan ödemek yeterli olacak mıdır?
sorularıma cevap bulabilirsem içim rahatlayacak, yardımlarınızı bekliyorum, saygılar....
Cevap: İmar kirliliğine neden olma
Sn.tanselörnek
Sitenizle ilgili Belediyedeki onaylı mimari projeye bağlı kalmak gerekiyor.
Onaylı mimari projeye bağlı kalmak koşulu ile kişiler zevklerine göre bazı şeyler yapabilir.
Proje değişiklik onayı gerektirmeyen durumlar var.
Kolan ve kiriş kesmeden ara duvarların kaldırılması, bahçeye 1 metreden derin olmayan havuz, çevresi sabit kapalı olmayan pergola, Balkonlara perde, sürgülü cam vs.
İmar palnindaki Bina yüksekliklerinin aşılmaması gerekiyor.
Ortak alanlara mimari projeye aykırı olmadan bazı şeylerin yapılabilmesi için maliklerin %80 5/4 imzalı onay vermeleri gerekir.
Dış duvara klima takmak, farklı renkle boyamak vs.
Bence siz şimdiden Komşularınızdan size müsaade verdiklerine dair imza toplamaya başlayın.