Sözleşmemin olmaması ve Eşitsizlik
Merhaba,
Ben bir firmada PVC Doğramada çalışmaktayım. 2007 tarihinden itibaren işe başladım. Bu tarihte girdiğimde bana herhangi bir sözleşme imzalatmadılar fakat sigortada girişlerim mevcut. Benim asılsorunum şu;
İş yerimde benden sonra giren bir eleman (Benle aynı işi yapmakta ve 6 aylık eleman) Maaşını 1210TL alıyor ben ondan 5 yıl önce girmeme rağmen 1100TL maaş almaktayım. Bu konuyu iş verenim ile konuştum fakat bir sonuç alamadım. Ben artıkişten ayrılmak istiyorum yanlız tazminatımı alıp çıkmaki stiyorum.
Bu durumda Ben istifa dilekçemi doldururken,
1- Eşitsizlik ilkesi olarak Arkadaşımın maaşıyla benim maaşımın aynı olmamasını öne sürerek tazminatımı alabilirmiyim ?
2-Eğer bu olmazsa Sözleşmemin olmamasını öne sürebilirmiyim ? Sonuçta 5 yıldır çalışmaktayım ve halen sözleşmem yok. iş verenimden sözleşme talep etmem durumunda ve o beni hala oyalasa nasıl bir yol izlemem gerekir?
Firma bilgilerim aşağıdaki gibidir,
Çalışan işçi sayısı: 11 kişi
Yıllık izin : 1-4 yıl arası: 15 gündü , 5 yıl bitti 20 güne çıkardılar.
Çalışma saatleri: 08:30 - 18:00
Konu hakkında desteğinizi rica ederim.
İyi çalışmalar.
Cevap: Sözleşmemin olmaması ve Eşitsizlik...
arkadaşınızın maaşından dolayı haklı fesih yapamazsınız. ancak iş kanununa uymayan bir durum varsa. maaşınız 2 aydır verilmiyorsa veya haftalık 45 saatten fazla çalışıyorsanız veya ne bileyim farklı bir ekstra iş kanununa uymadan bir durum varsa bu nedenlerden dolayı işten ayırlabilir noter ihtarnamesi göndererek haklı fesih yapıp tazminat talep edebilirsiniz. kıdem tazminatı. ama maaşınız diğer işçiden düşük diye işten tazminat alıp ayırlamazsnız. tazminatsız çkış olur ancak.
Arkadasınızla aynı sartlarda aynı ısı mı yapıyorsunuz? Aynı vasıflara mı sahıpsınız? Ornegın onun ehlıyetı var, arac kullanıyor, sızın ehlıyetınız yok...
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Arkadasınızla aynı sartlarda aynı ısı mı yapıyorsunuz? Aynı vasıflara mı sahıpsınız? Ornegın onun ehlıyetı var, arac kullanıyor, sızın ehlıyetınız yok...
Evet İkimizde PVC Doğrama ustasıyız. Ne onun benden bir fazlası nede bir eksiği var.
SSK primleriniz , gerçek aldığınız ücret üzerinden mi hesaplanıp ödeniyor peki?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
SSK primleriniz , gerçek aldığınız ücret üzerinden mi hesaplanıp ödeniyor peki?
Merhaba,
SSK pirimlerim bankaya 1100 TL yatıyor fakat SGK kayıtlarında Asgari ücret üzerinden gözükmektedir.
Merhaba,
SSK pirimlerim bankaya 1100 TL yatıyor fakat SGK kayıtlarında Asgari ücret üzerinden gözükmektedir.
- - - Updated - - -
Merhaba,
Cevap: Sözleşmemin olmaması ve Eşitsizlik
Bu görev SGK müfettişlerinin.
Müfettişler görevini yapmıyorsa sen hiç bir şey yapamazsın kardeş.
Hak ararsan issiz kalırsın Müfettişleri ve kanunu yanında göremezsin.
Türkiye de fakirin hak ve hukuku yok.
Paran yoksa dava bile açamazsın.
Dava açmak için 200 - 1.000.- TL ye ihticacin var.
SGK müfettişleri kontrole gidecekleri yere önceden haber verirse bu gerçek bir kontrolmüdür?
SGK müfettişleri işverenlerden hediye kabul ediyorlar mı?
Hediye kabul eden bir SGK müfettişi hediye aldığı o işverene ne yapabilir?
SGK müfettişlerinin ve akrabalarının mal varlıklarında gelirleri ile orantılı olmayan bir yükseliş varmi?
En iyisi sus ve isini yap, issiz kalma idarecilerin kömürüne muhtaç olup kömür karşılığı oyunu verme.
Alıntı:
Hakkaniyetli rumuzlu üyeden alıntı
Bu görev SGK müfettişlerinin.
Müfettişler görevini yapmıyorsa sen hiç bir şey yapamazsın kardeş.
Hak ararsan issiz kalırsın Müfettişleri ve kanunu yanında göremezsin.
Türkiye de fakirin hak ve hukuku yok.
Paran yoksa dava bile açamazsın.
Dava açmak için 200 - 1.000.- TL ye ihticacin var.
SGK müfettişleri kontrole gidecekleri yere önceden haber verirse bu gerçek bir kontrolmüdür?
SGK müfettişleri işverenlerden hediye kabul ediyorlar mı?
Hediye kabul eden bir SGK müfettişi hediye aldığı o işverene ne yapabilir?
SGK müfettişlerinin ve akrabalarının mal varlıklarında gelirleri ile orantılı olmayan bir yükseliş varmi?
En iyisi sus ve isini yap, issiz kalma idarecilerin kömürüne muhtaç olup kömür karşılığı oyunu verme.
Sende haklısın fakat Bu türkiyede hak da var hakkaniyette var. İstemesini bilmek lazım. Hakkımızı istemezsek işte o zaman Ruz-i mahşerde bizden de sorulur neden hakkını istemedin diye. Ben hakkımı isteyeyim varsın onlar vermesin. Ama istemeliyim ve gerekenide yapmalıyım. Sayın Erdoğan Kırcalı'nın vereceği bilgiyi bekliyorum.
Teşekkürler,
Her ne kadar sn.Hakkaniyetli müfettişlere ( tabirimi maruz görün ama başka bir kelime bulamadım ifade edebilecek) giydirmişse de, düşük gösterilen ücret nedeniyle , eğer isterseniz sözleşmenizi de feshetme hakkına sahipsiniz. Bu sebeple feshederseniz aldığınız gerçek ücretin , kuruma bildirilenden daha yüksek olduğunu ıspat etmeniz gerekir. Bankaya yatan maaş belgeleri elbette en etkili kanıt olabilecektir bu ıspat konusunda.
Sözleşmenizi feshettikten sonra kıdem tazminatınızın ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde dava açmanız gerekecek, dava süresi ortalama 1-3 yıl arası sürebilir.
( Niyet olması gerekenden başka yana kayacak olursa elbette yapacak pek bir şey kalmıyor fazla sn.hakkaniyetli, ama o niyet kayması, müfettişte de olabiliyor, esnafta da, doktorda , askerde de, apartman yöneticisinde de.... )