Cevap: mesai ve maaş sorunu !!

1. haftalık çalışma süresi olan 45 saatin üzerindeki çalışmalar %50 zamlı ödenmelidir.. ancak örtülü denkleştirme olup olmadığı (başka bir zamanda telafi için dinlendirme) incelenmelidir.. böyle bir durum yoksa fazla çalışma yapmış oluyorsunuz ancak bu hesapta ara dinlenmelerinde mahsup edilmesi gerekmektedir..
2. günlük 7.5 saat diye bir hesap mesnedi yoktur.. yasa hükmü gereği , haftalık çalışma 45 saattir... günlük çalışma 11 saati aşamaz.. 
3 - 4 : muhasebenin hatası sizi ilgilendirmez.. anlaştığınız ücret üzerinden ücret hakkınız bulunmaktadır.. ancak ispat sıkıntısı yaşayabilirsiniz...
iyi günler dilerim..

Alıntı:

awarahoon82 rumuzlu üyeden alıntı

çalışma saatlerimiz ise günlük 12 saat ve 4 gün çalışıp 2 gün izin.yani haftada 5 gün üzerinde 60 saat çalışıyoruz.

Haftada 4 gün 12 saat çalışma içinde günlük en az 1 saat ara dinlenme süresi olmalıdır, böyle kabul edilir.
(4x12)-(4x1 ara dinlenme)= 44saat haftalık çalışma süreniz var demektir, belirttiğiniz gibi 60 saat değil.
Bu durumda haftalık yasal çalışma süresinin üzerinde bir çalışma süreniz olmadığından fazla çalışma ücretine hak kazanıyor gibi görülmüyor.

Alıntı:

ocak ayı maaşında bize yatan ücret bekarlara 750 tl evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 780 tl.

Ocak ayı başında ödenen ücret, aralık 2012 ücreti olduğundan ;
2012 aralık için net asgari ücret ( AGİ HARİÇ) :634,65TL dir.
2012 aralık ayı için AGİ: 
BEKAR çalışan için :66,49TL
Evli +2 çocuklu+eşi ÇALIŞMAYAN için :99,73TL dir. Bu durumda ocak ayı başında  ödenmesi gereken ücret ( sözleşmenizde daha yüksek bir rakam belirlenmemişse elbette !) 
Bekar çalışan için              : 634,65 + 66,49 = 701,14 TL 
Evli 2 çocuklu çalışan için   : 634,65 + 99,73 =  734,38TL olmalıdır .
Belirttiğiniz rakamlar , AGİ DAHİL asgari ücret rakamlarının üzerinde. 
	Alıntı:

bunun sebebi ise muhasabenin bize işe girerken yanlış beyan etmesi.normalde olması gereken 850 agi içindeymiş.

2013 yılı 1.dönem için AGİ HARİÇ net asgari ücret : 700,58 TL dir.
2013 yılı AGİ miktarları ise;
bekar çalışan için : 73,40 TL
Evli+2 çocuklu çalışan için : 110,09 TL dir.
Bu durumda AGİ DAHİL maaş :
Bekar için : 700,58+73,40 = 773,98TL olur.
Evli 2çocuklu çalışan içinse:
700,58+110,09= 810,67 TL dir.
Şubat ayı başında, Ocak ayı çalışmanız için ödenmesi gereken asgari ücretler AGİ dahil yukarıdakilerdir.
AGİ dahil 850TL olması gerektiğini nereden buldunuz / duydunuz???
	Alıntı:

1.cisi biz haftada 15 saat fazla çalışıyoruz.( 45 saati geçtikten sonra saat başı % 50 ilave olarak yatması gerekmezmi ??

verdiğiniz bilgilere bakılırsa, siz haftada 15 saat fazla çalışıyor değilsiniz. 
	Alıntı:

2.cisi günlük 7.5 saat üzeri ayrımı hesaplanıyor %25 olan ilave ??

Haftalık 45 saat yasal çalışma süresidir, bunu aşan çalışma süreleri %50 arttırılmış fazla çalışma ücreti üzerinden ödenir, ama sizin fazla çalışmanız görülmüyor .
	Alıntı:

3.cüsü ben 4 ayımı harcamış oldum.muhasebenin hatasını ben çekmek zorundamıyım maaşlarımızdan kesinti yapma hakları varmı ??

Harcadım diyerek neyi kasdettiğinizi anlayamadım, çalışma sürenizi kayıp- harcama olarak görüyorsanız, 
çalışmayın = herhangi bir şey harcamamış, kaybetmemiş olursunuz ! 
Verdiğiniz bilgilere bakılırsa, maaşınızda kesinti yok.
	Alıntı:

4.cü olaraksa işe girerken şu ücret denilip daha sonra yanlışlık yaptık deyip maaşı düşürme hakları varmı ??

Eğer işe başlarken ücret konusu sadece sözlü olarak konuşulduysa, yazılı herhangi bir belge yoksa anlaşılmış  ücreti belirten , yapılabilecek bir şey yok ne yazık ki. Aslolan yazılı belge olacaktır. Şu an için eldeki tek yazılı belge ise, asgari ücretin altında olmayan ücretlerinizin ödendiğini gösteren bordrolar gibi görülüyor.
	Alıntı:

kısacası asgari ücretin altında maaş yatıyor ve  günlük yada haftalık hangisi hesaplanıyorsa mesailerimizde yatmıyor.biz haklımıyız yoksa yanlış düşündüğümüz bir yer varmı ?? eğer haklıysak nasıl bir süreç izlememiz lazım.çalışma bakanlığınamı bildirmemiz gerekli ??
şimdiden teşekkürler.iyi çalışmalar !!

Görülen o ki, eksik hesaplanan bir çalışma süresi veya ücret yok.
	Alıntı:

bir güvenlik şirketinde site güvenliği olarak 01.10.2012 tarihinde 950 tl +agi olarak işe başladım.bu konuda iki delilim var.birincisi çalışan diğer arkadaşlar diğeri ise telefon konuşma ses kaydım.

950+agi ile başlayacağınız , sözleşmenizde veya başka bir belgede yazılı olarak belirtilmemişse, ıspat sorunu yaşayacaksınız demektir.

haftada 5 gün çalışıyoruz !!
ikinci olarak maaş bodrolarımız ve maaş kartımıza yatan aylık ücret 950 + agi olarak gözüküyor bunlar belge yerine geçermi ??