Derneği temsil yetkisinin devri ve Derneğin Vergi borcundan dolayı sorumluluk
Ben 2008 yılında bir derneğe üye oldum. 2009 yılında da yönetim kuruluna seçildim. aynı yıl karar defterinde bulunan bir karar ile derneği ssk, vergi daireleri ve bankalara karşı imza ve ilzama yetkili olarak iki yönetim kurulu üyesi seçildi. 2013 yılında derneğin vergi dairesine 2009 yılına ait kdv borcu olarak 10000 tl vergi borcu olduğundan ve derneğin mal varlığından alınamayacağının tespit edilmesinden dolayı tarafıma ödeme emri düzenlenmiştir. Nedeni de derneğin temsil etme yetkisi yönetim kurulunda olduğundan dolayı. Yalnız biz derneği temsil etme yetkisini devrettik.
Sizce ben bu takip(ödeme) emrine karşı dava açsam kazanma şansım olur mu?
Derneği temsil etme yetkisi devredilebilir mi?
Cevap: Derneği temsil yetkisinin devri ve Derneğin Vergi borcundan dolayı sorumluluk
öncelikle kamu alacağının derneğin mal varlığından alınamadığının usulüne uygun olarak tespit edilmesi gerekiyor. eğer bu şart yerine gelmediyse ödeme emri davasını kazanabilirsiniz.2008 yılında vergi usul kanunu ve 6183 sayılı kanun değiştirildi ve açık bir şekilde yöneticiler için müteselsil sorumluluk getirildi. demek istediğim, yöneticiliği devredip borçtan kurtulurmuyum anlamında soruyorsanız, bu işlem borçtan kurtulmanızı sağlamaz. ayrı bir husus ödeme emrine dava açıp kaybederseniz, kaybettiğiniz miktarın yüzde onu kadar haksız çıkma zammı ödersiniz. ödeme emrinede dava açma süresi tebliğden itibaren 7 gündür çabuk karar vermeniz gerekiyor.
- - - Updated - - -
davayı dediğim şarttan dolayı kazanırsanız, bu vergi dairesinin işlemi düzelterek size tekrar ödeme emri göndermesini engellemez. ayrıca belki kazanabileceğiniz başka husularda olabilir ancak anlattığınız kısım kadarından bu kadarını belirtebiliyorum