Verilen iş garantisi sözleşmesinin uygulanmaması
Merhabalar öncelikle forumda dolaşdım fakat istediğim sonuçlara ulaşamadım bu yüzden buraya bir konu açdım.
Bu konuyu acmakdakı amacım sizin fikirlerini almak ve bi yol haritası cizmek.Konuya gelirsek;
Okudugum üniversite ilk mezunlarına iş garantisi vermiştir ve elimde bu taahhüthame bulunmakda.Uzun uzun yazmıyacagım fakat şöyle bir şey diyor ; ön lisans,lisans.dil hazırlık okulları (hazırlık sınıfı bir yıl ilave edilerek hesaplanır) tüm ilk mezunlarına üniversitemizin bünyesinde ve sağlık egitim kuruluşlarında ve hastane zincirlerinde ve diger şirket, kurumlarından iş vermeyi taahhüt ve beyan eder..burda okul veya özel kişi ismi kullanmak istemedim ama isteyen olursa gönderebilirim..Konumuza dönersek okulun sahibi ve kurucusun imzası bulunmakda..1 yıl olmuştur ve sadece ilk mezunlardan, bu yıl bir elin parmak sayısını gecmiyecek kadar üniversitede sekreterlik kısmına almıştır.Dışarıda kalanlara ıse CV' nıze bakdık ve beyenmedik sizi seçmedik denmiştir. benim burda sormak istedigim husus,ben dava acmayı planlıyor ve kazanma ihtimalim yada bu taahhütnamenin bır faydası olur mu? internette bu tarz davaları araştırdım fakat istediğim sonuca ulaşamadım simdiden tesekkur ederım
Cevap: Verilen iş garantisi sözleşmesinin uygulanmaması
yanlız taahütnamede mezun olduğunu iş kolu ile ilgili bir ifade var mı? Dava açarsanız ve gel çaycı olarak başla derseler gidermisiniz?
herhangı bir bölüm ile ilgilli özelikle birşey yok sadece oklunun kurucu sahsı olarak kendı hastanalerınde,şirketlerinde kuruluşlarında,üniversitesinde iş verme ile ilgili .Saten okula alılan 3-5 ögrenide sekreterlıkte calışmakda kendı bölümleri ile alakasız ama bunuda iş garantisini yapıyoruz dedikleri için aldılar konu burda şu yani basvuran diğer kişilere biz sizin cv nize bakdık ve aradıgımız kriterlere uymadıgınz ıcın almadık diyorlar ..bunu demeye hakları varmı taahhütname ozaman ne işe yarıyor..bir dava acmaya kalksak kazanma ihtimalimiz nedir görüşlere veya daha önce basına gelen kişilerden bilgi alma amacım. yoksa saten 15 yıldr çalıştıgım avukatım var fakat boyle bir konu hiç daha önce gelmemiş.bnde dava acmadan önce arastırmak ıstedim..yanı kısacası ortada bir iş garantısı var fakat 2010 da okula kayıt olurken verıldı ve 1 yıl olmasına ragmen herhangı bir iş garantısı ıle ilgili bir şey yok... cv gönderin dediler burdanda 4-5 kısıyı aldılar
Taahhütnameler usulüne uygun bir şekilde hazırlanmış ise hukuki niteliği yüksek olan bir evraktır. Ülkemizde taahhüdü ihlal suçunun tazyik hapsi ile cezalandırıldığını varsayarsak bu belgenin boşu boşuna hazırlanıp imzalanmaması gerektiğini düşünüyorum ki hem de söz konusu yer bir üniversite ve mütevelli heyeti başkanı. Taahhütnamenin tam içeriğini bilmiyoruz fakat sadece sizin bahsettiğiniz şekilde düşünürsek bence dava konusu edilebilecek bir mevzu. Hatta olayın bir de medya boyutu var. Mahkemeden önce konuyu sizin gibi kendini mağdur hisseden mesela 10-15 kişilik bir grup toplanıp imzalı bir dilekçe ile ekine taahhütnameyi koyarak, YÖK e, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa ve ses getirmesi açısından medya organlarına göndermeniz imza atanı oldukça büyük sıkıntıya düşürebilecektir.
Elbette her ısverenın kendısıne ıletılen cv lerı degerlendırme ve begenmedım -uygun degıl deme hakkı vardır.
Taahhütname içeriğide önemli.
-------
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Elbette her ısverenın kendısıne ıletılen cv lerı degerlendırme ve begenmedım -uygun degıl deme hakkı vardır.
Böyle deme hakkı yok .iş verecek taahhüt e göre.
ama 3 gün sonra beğenmedim deme hakkı var..:)
dava sonucu ne olur bilemem,
ayrıca cv ye bakıp da ne kriteri aramışlar..
okulu yeni bitirenin cv' sinde ne görmeyi umuyorlarmış..
Hani bir laf var, "reklam kokan hareketler bunlar " diye..