Banka atmsinden yanlış verilen para
Merhaba
Bir bankanın atmsinden çektiğim her 10tl'yi 50 Euro olarak aldım. Ve bunun sonucunda annemin kredi kartı ile 76 adet kendime ait banka kartı ile 72 adet 50 Euro çekim yaptım.
Bankanın yetkilileri beni aradılar ve banka atmsinin arıza sonucu böyle birşey yaptığını ve bu paranın geri ödenmesi gerektiğini söylediler.
Birinci sorum bankanın bunu geri istemeye hakkı varmı, ben zorla almadım o paraları bankamatikten kendi verdi bana. Elimde kredi kartı ekstiresi var 10 tl yazıyor her çektiğimde
İkinci sorum bu parayı ödeyemem ne yapmam lazım.
Bilgilendirirseniz beni bu konu hakkında çok sevinirim. Teşekkürler
Cevap: Banka atmsinden yanlış verilen para
Konunun hukuki boyutunu bilmem ama banka ne yapar eder o parayı bir şekilde sizden tahsil eder, ayrıca öyle şeyler yaşadımki ahlak dersi verecek belkide forumdaki en son kişilerden biriyim ama size şu kadarını söyleyim olmaz ya hadi oldu diyelim ve banka bizim hatamız dedi bu parayı istemedi inanın bana sizden bir şekilde kat be kat çıkacaktır bu para...
Bankaya sonuçta hatanın onların hatası oldugunu ve bu parayı tek seferde ödeme şansınızın olmadıgını parayı çektiğiniz günki kur üzerinden çok düşük faizli bir tüketici kredisi şeklinde mesela bankaların kendi çalışanlarına uyguladıgı çok özel oranlar var bu tarz bir oran üzerinden makul taksitlerle ödemek istediğinizi söyleyebilirsiniz...
ATM 50 Avro yerin 10 lra verseydi itiraz edecektiniz. Parayı çektiğinizde yanlış olduğunu görünce bankaya itiraz etmediniz mi?
Yapmanız gereken o parayı derhal ödemekten ibaret.
Atm sigortalı değimi? sizin çektiğinizi tahmin edemeselerdi kim ödeyecekti o vakit arıza olaması benim umurumda değil ancak bir çalışan hatası sonucu olduysa adama çok büyük haksızlık ahlaken bu parayı bankaya iade etmeniz gerek beni rahatsız eden o gün bende o bankamatikten para çekebilirdim ama tl olarak beni de arayabilirlerdi birde ileri geri konuşurlar al başına belayı.
Size soyle bir gercek olay anlatayim. Bir musteri atm'den para cekiyor ancak parayi almayi unutuyor ve almadan cikiyor atmden. Sadece kartini alip gidiyor. Hemen arkadasindan gelen uyanik! vatandasimiz parayi atmnin para gozunde gorunce parayi aliyor ve kimseye birsey soylemiyor. Uyanik vatandasimiz banka subesine girerek parayi kendi! hesabina yatiyor. Tabi tum bunlar atm ve banka kameralarindan acikca goruluyor. Banka uyanik vatandasi arayip parayi istiyor. Uyanik itiraz edince banka disini gosteriyor ve ertesi parayi geri oduyor.
Bu parayi banka sizden alir. Sizin aldiginizi da ispatlar. Cunku o atm makinasindan cekilen paralar belli, kimlerin cektigi belli, ne zaman cektikleri belli.
hayir birde o kadar parayi cekip ne yaptiniz anlamadim. 76 adet kredi karti bir kiside nasil olur onuda anlamadim. Siz butun sulalenizin kartlariyla istem yaptiniz sanirim.
76 adet kredi kartı degil muhsin bey, arkadaşımız ATM'nin 10 tl yerine 50 euro verdıgını görünce kendısının ve annesının kredı kartından toplam 148 adet 10 tl 10 tl para çekiyorki ATM 50 euro 50 euro olarak versin çünkü 20 tl çekmeye çalışsa muhtemelen 20 tl'yi verecek ATM o an 50 euro'ları 10 tl olarak görüyor, kısaca iki adet kredi kartından yapılmış işlemler...
Bende bazen maaşımı çekerken ahh ulan iki 0 fazla koysalar sonuna ne olur dıyorum sonuçta bılıyorum öyle birşey olsa farkına varırlar ve parayı gerı alırlar ama insanoglu düşünmüyor degil işte, bir de şey fantezım var hani filmlerde kumarhanalerde olur ya jetonu atarsın 3 tane kiraz denk gelir ve bütün parayı sen kazanırsın işte o şekilde bankamatiğin paraları o şekilde dışarı fırlattıgını hayal ederim:)
Katılıyorum haklısınız fantezi dünyam çok geniş:):)
İlk hukukla alakalı yorumu ben yapayım. :D
Bence bu durum sebepsiz zenginleştirme hükümlerine tabidir.,
Bilgilendirme:
ÜÇÜNCÜ AYIRIM
Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri
A. Koşulları
I. Genel olarak
MADDE 77- Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlüdür.
Bu yükümlülük, özellikle zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğmuş olur.
II. Borçlanılmamış edimin ifası
MADDE 78- Borçlanmadığı edimi kendi isteğiyle yerine getiren kimse, bunu ancak, kendisini borçlu sanarak yerine getirdiğini ispat ederse geri isteyebilir.
Zamanaşımına uğramış bir borcun ifasından veya ahlaki bir ödevin yerine getirilmiş olmasından kaynaklanan zenginleşmeler geri istenemez.
Borç olmadığı hâlde ödenmiş olan edimin geri istenmesine ilişkin diğer kanun hükümleri saklıdır.
B. Geri vermenin kapsamı
I. Zenginleşenin yükümlülüğü
MADDE 79- Sebepsiz zenginleşen, zenginleşmenin geri istenmesi sırasında elinden çıkmış olduğunu ispat ettiği kısmın dışında kalanı geri vermekle yükümlüdür.
Zenginleşen, zenginleşmeyi iyiniyetli olmaksızın elden çıkarmışsa veya elden çıkarırken ileride geri vermek zorunda kalabileceğini hesaba katması gerekiyorsa, zenginleşmenin tamamını geri vermekle yükümlüdür.
10770
II. Giderleri isteme hakkı
MADDE 80- Zenginleşen iyiniyetli ise, yaptığı zorunlu ve yararlı giderleri, geri verme isteminde bulunandan isteyebilir.
Zenginleşen iyiniyetli değilse, zorunlu giderlerinin ve yararlı giderlerinden sadece geri verme zamanında mevcut olan değer artışının ödenmesini isteyebilir.
Zenginleşen, iyiniyetli olup olmadığına bakılmaksızın, diğer giderlerinin ödenmesini isteyemez. Ancak, kendisine karşılık önerilmezse, o şey ile birleştirdiği ve zararsızca ayrılması mümkün bulunan eklemeleri geri vermeden önce ayırıp alabilir.
C. Geri istenememe
MADDE 81- Hukuka veya ahlaka aykırı bir sonucun gerçekleşmesi amacıyla verilen şey geri istenemez. Ancak, açılan davada hâkim, bu şeyin Devlete mal edilmesine karar verebilir.
D. Zamanaşımı
MADDE 82- Sebepsiz zenginleşmeden doğan istem hakkı, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Zenginleşme, zenginleşenin bir alacak hakkı kazanması suretiyle gerçekleşmişse diğer taraf, istem hakkı zamanaşımına uğramış olsa bile, her zaman bu borcunu ifadan kaçınabilir.
Ayrıca bence bu durumda sebepsiz zenginleştirmede bankanın hatası olasa bile zenginleştirilen iyi niyetli değildir. çünkü bankanın hata yaptığı görülüyor, buna rağmen haksız kazanç sağlamak için yüzlerce kere işlem tekrarlanıyor.
Bence de hepınızce :)
Mesajdakı tek soruya da ben cevap vermıs olayım :) Evet bankanın o parayı gerı ısteme hakkı var, cunku sıze degıl kendıne aıt olan parayı ıstıyor.
Haram para. Teslim edilmesi caizdir.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Bence de hepınızce :)
Mesajdakı tek soruya da ben cevap vermıs olayım :) Evet bankanın o parayı gerı ısteme hakkı var, cunku sıze degıl kendıne aıt olan parayı ıstıyor.
Para paradır ister yuro ister tl banka matik tuşlarına dokunup emek alın teri ve adrenalin ile elde edilen bir para. Adam 150 defa tuşlara basmış yok öyle. Her akşam onları seyretmeden sevip okşamadan uyku girmez. :DD
- - - Updated - - -
Ben öyle bir duygu yaşamadım, ama yaşasaydım ayrılmak istemezdim kuzucuklarımdan, bırakamazdım onları soğuk banka kasalarına, bu kış günlerinde
İsterdim ki hep sıcacık cebimde olsunlar, benim olsunlar benimle
Gündüzleri cebimde geceleri rüyamda kah uyanık kah uykulu
Ecel gelip çattığında cehennem kapım çaldığında
Ahh kuzucuklarım bırakmazdınız beni değl mi? cehennnem çukurlarında
Isıtırdınız bedenimi ahret yurdunda
Ben karıma bile şiir yazmadım yaaa!!
:)