-
Web Sitesi Satışı
Merhabalar sitenizde uzunca bir süre gezindikten sonra tam olarak aradığımı bulamadım ve yazmak istedim
benim birkaç sorum olacak şimdi ben programla yapan birisiyim bir iş teklifi aldım bir web sitesi yapımı ile ilgili bununla ilgili soru sormak istiyorum alıcı taraf sözleşme imzalayacağını söyledi bende tamam dedim bununla ilgili yasal sorumluluklarıı biraz arştırmak istedim
siteyi ben yapıcam ama alıcı kişi için yapacam bu durumda site kimindir ? yani alan kişi bunu satabilirmi ?
eğer satabiliyorsa sözleşmede ne eklemem laızmki bunu satamasın ben istiyorumki hukukcular bunu nsıl söyler bilmiyorumda kaba tarifimle mülkiyeti benim kullanımı onların olsun istiyorum sitenin satış devir vb hakları bende olacak sadece kullanımı onların olacak ve site yapılırken yapımında illegal birşey kullandıysam yada yasak birşey yaptıysam bu benim sorumluluğumda olacak ama siteye ürünler ekliyecekler bu ürünler için resimler olacak resimlerde gerekirse model resimleri koyacaklar vs vs bu koydukları resimlerin haklarını almadan koyarlarsa bundan tamamen koyan kişinin sorumlu olması için yani beni bağlamaması lazım ve domain ismi ile ilgili yada hosting firmasının yaptıklarıyla ilgili bir alakamda olmaması gerekiyor daha önce hiç böyle bir sözleşme imzalamadım ama burdan okuduğum kadarı ile mağdur olanlar var kimi zaman alıcı kimi zaman satıcı mağdur olmuş ben istiyorumki 2 tarafda mağdur olmasın yani hatalı taraf varsa sadece o sorumlu tutulabilsin bu tarz birşey daha önce yapmadım ama bunu en düzgün yoldan yapmak istiyorum
yardımcı olursanız sevinirim
-
Cevap: Web Sitesi Satışı
Nasıl yani ben para verecem sen site kuracan alım satım hakkı sende olacak canın çekince satacan yada ben mütahite para vereceğim site yaptıracağım satarken de mütahite soracağım hatta bir sabah geldiğimde satılmış bulacağım. Sokakta kalacağım :DD
-
burada sanırım siteyi değil sitenin lisansını satmak istiyorsunuz.
sizin işinize yaramaz ama gnu ve creative common lisansları inceleyin ona göre bir lisans sözleşmesi hazırlayın sonra karşılıklı imzalayın.
ismail bey aynı şey değil, burada fikir mülkiyetini kormuk istiyor arkadaş, bir kitabı okumak için (kullanmak için alırsınız) ama adını değiştirip sonrada çoğaltıp satamazsınız.
-
Bir sitenin daha doğrusu ALANADI (domain name) ile sitenin içeriği farklı şeylerdir. Sitenin tasarlayıcısı ESER sözleşmesi ile site sahibine eser yaratan kişidir ki bu sitedeki illegal içerikten o değil, alanadının sahibi sorumludur (Meğer ki tasarımcı eser sahibinin (alansahibi) rızası dışında içerik eklesin).
-
Eğer siz bir şirkette maaş ile çalışırken bir site yaparsanız, patronunuz size site yapmanız için MAAŞ ödüyorsa, site patronun olur ve istediğine satar, sizin hakkınız olmaz diye biliyorum. Yoksa örneğin Mikro programını Mete bey kendisi yazmıyor.
Ancak sizin durumunuz gibi, bir sözleşme karşılığı yazacaksanız, her türlü sözleşme yapabilirsiniz. Ancak yapacağınız iş profesyonel. Yani para kazanacaksınız. Dolayısı ile bana göre bu sözleşmeyi bir profesyonele yazdırın. Creative Commnons lisanslarının ülkemiz şartlarını sağlamayabileceğini düşünüyorum.
-
Yok aslında anladım yada anladığımı sanıyorum arkadaş demek istiyor ki ben emek verdim siteyi kurdum misal 1000 tl aldım ve bu sitenin geliştirme eklenti yada oluşan sorunlarından yılda 200 tl kazanmayı hedeflediğim için aslında 1500 tl lik işi 1000 tl ye yaptım site satıldığında ben bu gelirden mahrum kalacağım gibi emeğimi de ucuza satmış olacağım o yüzden site satılırken ya bana tazminat gibi bir ödeme yapılsın yada ben servisliğime devam edeyim anlamış mıyım? :)
-
Dedim ya, sözleşmeye bağlı bir iş yapılıyor. Sözleşmeler de kanuna aykırı olmamak ve haksız şart içermemek çeşidiyle istendiği gibi yapılabilir. Sayın üyenin bahsettiği hükümlerin tümünün sözleşmede yer alabileceğini ve geçerli olacağını düşünüyorum. Ancak hem şekil, hem de haksız şart ve kanunlara aykırılık içerme ihtimalini minimize etmek için bir profesyonele yazdırılması bana daha mantıklı geliyor.