Bizden önceki kiracıdan dolayı yaşadığımız sıkıntı
İyi günler. Bir konuda fikir almak istiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Kasım 2012 de 1 yıllık kira kontratı imzalayarak, yeni bir eve kiracı olarak taşındık. Muhtara da kaydımızı yaptırdık.
bu kadar kısa bir süre içinde nerdeyse haftada 1-2 kez kapımızı polis, avukat çalar oldu. Bizden önce oturan kiracı “nitelikli dolandırıcılık” suçundan aranan biriymiş. ve hakkında 16 ayrı suç dosyası varmış. ( bunu bize evimize nor bırakan avukat söyledi). En son dün akşam eve geldiğimizde kapımıza bir hukuk bürosu kartı sıkıştırılmıştı. “İcraya geldik, bizi acilen arayın” yazmışlar karta.
Biz bu evde inanılmaz huzursuz olduk, evden soğuduk resmen. 1,5 ay gibi bir sürede icraydı polisti bunun stresini yaşıyoruz. Karı koca çalışıyoruz gündüz evde yokuz. Her akşam eve gelince acaba bugün not bırakıldımı ki diye kapıya bakar olduk. Gün içinde icraya gelinipte kapımızı çilingire açtırmaları ihtimali varmı?
Birde şöyle bir durum var, ya bu adamın belalıları da varsa. Gelip kapımızı ya belalı bir adam çalarsa tedirginliği yaşıyoruz.
Ev sahibini aradık, durumu izah ettik, eğer böyle bir durum bir daha yaşanırsa evi tahliye edeceğimizi söyledik. Yok yaşanmaz ben gidip karakolla tekrar görüştüm falan dedi. Eski kiracıya ait kendinde olan bilgileri paylaştı bizle.
Size sorum bu evi boşaltmak istiyoruz. Ev sahibi şayet tahliye isteğimize karşı çıkarsa, ne yapmamız gerekiyor, yasal zorunluluklarımız neler? Kontratı nasıl feshedebiliriz?
Cevap: bizden önceki kiracıdan dolayı yaşadığımız sıkıntı
Bence eğer evden memnunsanız pire için yorgan yakmayın derim. Eve gelen avukat bürosu bellidir zaten kartını da bırakmış. Muhtarda kaydınız olduğuna göre ikametgahınız nüfus kayıtlarına göre şu an oturduğunuz ev olarak gözüküyor. Demek ki eski kiracı ikametini oturduğunuz evden alıp başka yere taşımış. Bence ilk olarak ilgili avukat ya da avukatlar kim ise eşinizin ve kendinizin ikametgah belgesini muhtardan çıkarttırıp kendilerine götürün ve gelinen evde yeni kiracı olarak kendinizin oturduğunu belirtin. Bundan sonra eğer anlama zorlukları yok ise bir daha eve geleceklerini düşünmüyorum. En azından icra dosyalarındaki adres bilgisini silip değiştireceklerdir. Aynı şekilde eve gelen polislerin bağlı olduğu ilçe emniyetine de aynı işlemi yapın.
Tüm bunlardan sonuç alamazsanız ev sahibinizle konuşursunuz, kabul etmez ise, noterden durumu açıklayıcı ve fesih sebebinizi belirterek hatta eve gelen kağıt, kartvizit tarzı şeyleri de delil olarak noter ihtarnamesine ekletip evinize her hafta avukat ve icra geldiğini, huzurunuzun kalmadığı gibi rahatsızlıkları beyan ederseniz sanırım geçerli bir fesih ihtarnamesi olur. Yinede farklı bir fikri olan varsa açıklarsa iyi olur.