Değerli hukukseverler ve hukukçu arkadaşlar....
Ben bu formda ilk defa yorum yazıyorum. Benim değinmek istediğim Barter Firmaları ve bunların bağlı olmaları gereken Barter Mevzuatı...
Maalesef Barter Firmalarının Bağlı olduğu herhangi bir özel Kanun veya Yönetmelik yok. Barter alışverişlerini düzenleyen herhangi bir mevzuat hukuk sistemimiz içinde yer almamakta... Barter Firmaları alışverişlerini Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirmekte. Dolayısı ile birçok açıktan son derece istifade edebilmekteler. Bir Barter Firması ile alışveriş yaptığınızda, eğer karşınızdaki muhattap kötü niyetli ise vay halinize... Herşeyi güvence altına almış gibi görünmesine rağmen maalesef BK ve TTK bu durumlarda yetersiz kalmakta. Barter alışverişleri Takas usulü olduğu için bu kanunlar yetersiz kalmakta ki ben bu durumu birebir yaşamış bir insan olarak kesin ve net konuşuyorum. Örnek vermek gerekirse; Barter Sözleşmesi adı altında yaptığınız sözleşme Barter Firmasını sorumlu olmaktan tamamen uzaklaştırıyor. ayrıca herhangi bir denetleme ve devlet güvencesine dayanmamakta. her önüne gelen böyle bir firma açabiliyor. Kıymetli evrak niteliğinde vermiş oldukları Barter Çeki üç nüshalı olarak düzenleniyor ve bir nusha alıcıda, bir nüsha satıcıda ve asıl nüsha da barter firmasında kalıyor. herhangi bir hukuksuzluk veya yolsuzlukla karşılaştığınızda sizdeki nüsha asıl olmadığı için işlem görmüyor. ayrıca Çek Kanunu bünyasinde bir çek değil, bankaya tahsile veremiyorsunuz. alıcı para ödemediğinde (üzerinde kendi imzası olmasına rağmen) borçlu olarak sizi barter firmasına yönlendirebiliyor, yani evrak temlikname niteliği taşıyan bir durumda kalıyor.. firma da sözleşme itibari ile sorumluluk almadığından alacağınızı alacak bir muhattabınız kalmıyor. yani tam manası ile nitelikli bir dolandırıcılığa kapı açan, herşey kanun çerçevesindeymiş gibi görüünen fakat mağdur olduğunuzda tamamen aleyhinize dönüşen bir alışveriş sistemi... düşünün ki ; hakim duruşmada "bu Barter Çeki Nasıl Bişey ?" diye soruyor ve hiçbirşey bilmediği için BK'na veya TTK'na dayalı karar vermek zorunda kalıyor ve siz tamamen arada kalan dolandırılmış ve kanunen bunu ıspatlaması mümkün olmayan bir insan pozisyonunda kalıyorsunuz... Bu Firmalar varsa Denetleme Kurumları ve Güvence Kurumları olması gerekir. neticede işlem hacmi çok yüksek alışverişler dönüyor. İsterim ki kimse benim gibi hayatı boyunca kazandığı parayı bir kalemde barter firmalarına kaptırmasın... benim gibi dolandırılıp, muhtaç halde kalmasın. Ben bununla ilgili bir davayı kaybettim, gerekçesi henüz yazılmadı ama yazılsa da temyiz etsem yine de aleyhime döneceğini düşünüyorum. kaderime razı oldum artık. 2009'dan beri bunun mücadelesini veriyorum ama kaybettim. şimdi beni dolandıran barter firması ve yerimi satın alan (barter ile organize) şahıs benim paralarımla günlerini gün ediyorlar. ben de şu anda evimi bile geçindiremiyorum ki bu alışverişten önce dairelerim ve arabalarım vardı... hukuki bir eksiklik olan bu durumun giderilmesi ve insanların mağdur olmamaları adına bunu dile getirmek istedim... herkese saygılarımla...