Özel öğretim kurumlarindan istifa
Merhabalar
ozel bir ogretim kurumuyla 3/12/2012 tarihinde 4 ay sureli olmak uzere ders ucretli egitim personeli olarak sozlesme yaptim. fakat su an yurtdisinda bir universiteden is teklifi almis bulunuyorum ve sozlesmemi feshetmek istiyorum. bu halde fesih icin hakli bir nedenim olmasina ihtiyacim var midir? ve 15 gunluk ihbar suresi sonunun okullarin tatil oldugu doneme gelmis olmasi bir sorun olur mu? ayrica kurum, sigortami bana odedigi maastan daha yuksek bir tutar uzerinden yatirmis ve o tutar da devlette calisan en dusuk kidemli ogretmen maasina denk geliyor. bu bir sey ifade edebilir mi?
simdiden tesekkur ederim.
Cevap: ozel ogretim kurumlarindan istifa
Sözleşmede yazar ne olacağı. Orada ne yazdığını bilmeden kimse bir şey diyemez ki.
Alıntı:
Meysa Baykal rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar
ozel bir ogretim kurumuyla 3/12/2012 tarihinde 4 ay sureli olmak uzere ders ucretli egitim personeli olarak sozlesme yaptim. fakat su an yurtdisinda bir universiteden is teklifi almis bulunuyorum ve sozlesmemi feshetmek istiyorum. bu halde fesih icin hakli bir nedenim olmasina ihtiyacim var midir? ve 15 gunluk ihbar suresi sonunun okullarin tatil oldugu doneme gelmis olmasi bir sorun olur mu? ayrica kurum, sigortami bana odedigi maastan daha yuksek bir tutar uzerinden yatirmis ve o tutar da devlette calisan en dusuk kidemli ogretmen maasina denk geliyor. bu bir sey ifade edebilir mi?
simdiden tesekkur ederim.
İhbar sürenize uyun. 15 gün öncesinden noter kanalıyla istifa dilekçenizi gönderin, sebebini de belirtin. Sıkıntı çıkacağını sanmıyorum.
Sayın Meysa hocam bende aşağı yukarı sizinle aynı durumdayım bende öğretmenim benim sözleşmem 1 yıl ancak 4 aydır çalışıyorum.Şehir dışında bir üniversitede yüksek lisans yapmaya hak kazandım bu sebepten dolayı istifa etmek istiyorum.Ancak tazminat davası açmalarından korkuyorum ...
Sn.meysa,sn.hanıfe,sn.cagjackal,
Belırlı surelı sozlesmede ıhbar suresı yoktur. Sozlesme bıtım tarıhı daha en basta belırlenmıstır cunku.
Belırlı surelı sozlesmeyı suresınden once fesheden taraf, bu fesıhle zarara ugrayan tarafın zararını karsılamak zorunda kalır. Ornegın sız ıstıfa ettıgınızde sızın yerınıze alacagı Personele odeyecegı ucret sızınle anlastıgınızdan daha yuksekse, o ucret farkı zarardır ve dava acarsa sızden alır da o zarar farkını.
Ücret farkı yok ise diyeceğim ama sonuçta mahkemelik olunmuş ve taraflar karşı karşıya gelmiş dava açmayacak olsalar içinde bulunduğumuz durumu anlayışla karşılarlar ve mahkemelik olmayız onlarda bunu biliyorlar ve izin vermiyorlar aslında iki tarafta haklı
Evet, ama sozlesmeyı suresınden oncehaklı sebep olmaksızın feshedersenız,karsı taraf en haklı oluyor.
Evet Sn Kırcalı, özel öğretim kanununa tabi çalışan kişilerin belirli süreli sözleşme ile çalıştıkları hususunu atlamışım. Bu durumda dediğiniz gibi sözleşmenin işçi tarafından feshi durumunda işverenin talep edeceği tutar işçinin çalıştırılamaması nedeniyle uğranılan zarar kadar olacaktır.
Erdoğan bey eğitim sebebiyle il dışına taşınmak haklı bir gerekçe sayılır mı ?
Haklı gerekçeyi ters yorumluyorsunuz sanırım.
Sizin sözleşmenizi haklı olarak feshedebilmeniz için, işvereninizin yapmaması gereken bir şeyi yapması ya da yapması gereken bir şeyi yapmaması gerekir.
Sizin yapacağınız (ya da yapmayacağınız) bir eylem sizi değil, ancak işvereninizi haklı yapabilir.
Bahsettiğiniz durumda olsa olsa "mücbir sebep" (zorlayıcı neden) iddiasında bulunulabilir.