Sendikal nedenle iş feshi
merhabalar
eylül 2008 den beri enerji sektöründe faaliyet qösteren bir firmada çalışmaktaydım.sendika örqütlenmesi sonucu işveren beni ve 8 arkadasımı işten cıkardı.fesih nedeni de şirket küçülmeye qidiyor denildi.bir fesih bildirimi hazırlanmıs maas+ikramiye+senelik izin+bayram mesaisi ve fazla çalıştığım süreleri aldım ve hukuki yollara başvurmayacağıma dair bir fesih bildirimi hazırlanmış ve bana imzalamamı istediler.tabi ben bunların sadece maaş ve ikramiye olan kısmını aldım diğer yazılan bayram fazla mesai hiç bir şekilde almadım.bende imzalamadığımdan dolayı 7 aralık 2012 de iş sözleşmemi iptal ettiler 1 aydır tazminatımıda yatırmadılar.
sendika avukatı tazminat davası,işe iade davası ve qeriye dönük mesailer için dava actı
1-tazminat davasını e-devlet üzerinden takip ediyorum dava durumu acık diyor bu nedir? ayrıca ne kadar sürer?ödenmeyen tazminata aylık faiz mi işliyor?
2-işe iade davasını yine e-devlet üzerinden takip ediyorum dava durumu tenzip zaptı hazılandı diyor nedir?ne kadar sürer diye sormaya korkuyorum formlarda okuduğum kadarı ile 1-2 yıl sürer deniliyor.
şimdi baska işyerinden teklif aldım baslarsam ve işe iade kararım onaylanırsa ve ben baslamazsam ne kaybetmiş olurum
cevaplayanlara şimdiden tskler.
Cevap: sendikal nedenle iş feshi
1- Dosyanız açılmış demektir. Zamanı belli olmaz. Alacak davaları bildiğim kadarıyla işe iade davalarından uzun sürer. Fakat genel olarak alacak davaları işe iade davası sonuçlandıktan sonra açılır. Burada bir bilgi karışıklığı var.
2- Tensip zaptı hazırlandı ise 1-2 haftaya kadar duruşma gününüz verilir. Öncelikle ön inceleme duruşması yapılır daha sonra tahkikata geçilir. Kendi davam dahil bildiğim diğer davalar yargıtay aşaması dahil en geç bir buçuk senede kesinleşiyor. (kendi davam 11 ayda bitti mesela)
İşe iade davanız lehinize olur da işveren sizi işe davet eder fakat siz başka yerde çalıştığınız için davete icabet etmezseniz sadece mahkemenin hükmettiği 4 ay boşta geçen süre ücretini alırsınız. İşe başlatmama tazminatınızı alamazsınız.
cok tsk ederim sayın cagjackal
işe başladığım için cevap yazamadım size
sizin davanız sonuclanana kadar hiç hakim karsısına cıktınız mı yani mahkemeye qittiniz mi?
ayrıca işveren beni işe çağırdıqında ben qitmek istemesem bile beni işten çıkardığı için kıdem ve ihbar tazminatımı yatırmak zorunda değilmi?
yani anlayacağınız tazminatımı versin ben onunla çalışmayayım
İşveren sizi işe davet eder de siz gitmezseniz, bu sözleşmenizin işveren tarafından haklı gerekçe ile feshedildiğini gösterecektir. 1 yıldan fazla süre çalıştığınız için kıdem tazminatlarınızı alabilirsiniz diye biliyorum. Eğer vermezlerse alacak davası açmalısınız.
Evet tahkikat aşamasında iki duruşmaya da avukatımla birlikte katıldım. Gerek yoktu ama hem avukatımın ne yaptığına bakmak hem de duruşmada bulunmanın bir samimiyet göstergesi olabileceğini düşünerek katılmıştım. Fakat hakim hiç bana bir şey sormadı, zaten gerekmiyor da..Duruşmalar 2-3 dakikayı geçmiyor, kapıda maaş kuyruğu gibi bekleyenler var.