İş yeri devrinde sgk ile sorun
03/08/2011 tarihinde üzerime olan fırın işletmemi sattım.Fakat sgk ya olan borçlarım vardı.Buna karşılık sgk mal varlığıma şerh koydu.Ancak fırını alan kişiyede benim olan sgk borçları yüklendi.Bundan dolayı işletmeyi alan kişiye ait mallara haciz geldi. Benim şahıs borcumdan dolayı bu yapılabilirmi? Karşı taraf çok mağdur oldu bunu nasıl düzeltebilirim. İlginize şimdiden teşekkürler.
Cevap: İş yeri devrinde sgk ile sorun
Bahsettiğiniz fırın iişletmesi limited şirket miydi yoksa şahıs firması mıydı?
Limited şirket ise, siz ve şirketi devralan kişi sgk borçlarından müteselsilen sorumludur. Borcun tahsili için her ikinize birden gidilmiş belliki.
hayır şahıs firmasıydı
- - - Updated - - -
benim bildiğim sahıs firması ise borç başkasına devrolunamaz fakat sgk hayır devrolur diyor ve fırını sattığım kişiye haciz işlemi yapıyor eğer konumda haklıysam ne yapmalıyım
Bildiğim kadarıyla şahıs firmalarındaki borçlar kişiseldir ve devrolunamaz. Şahıs şirketleri devrolunamadığı için kapanış ve yeniden açılış yapılması gerekir. Bu yüzden ssk borcunun işletmenin yeni sahibine rücu etmesi saçma geldi bana.
Ben şahıs firmamı kapatırken tüm işçilerimi tazminatlarını vererek işten çıkardım iş yerindeki demirbaşları da faturalandırarak satış yaptım.Buna rağmen SGK alacaklarını devralan şahıstan talep ediyor benim bildiğime göre de ammeye olan şahıs borçları kişiseldir devrolunamaz ama Yalava SGK eğer bildiğim doğruysa usulsüz bir işlem yapıyor. bunu durdurmak için ivedilikle ne yapılabilir.
Öncelikle birim şefi veyahut müdür ile konuşun derim zira memur farklı biliyor olabilir. Sonuç alamazsanız Bölge Çalışma Müdürlüğüne dilekçe ile başvurun. Şirketinizi kapattığınıza ve işçilerinizi tazminat ödeyerek çıkarttıığınıza dair evrakları da ibraz edin. Böyle bir işlem yapılabilmesi için uygulanabilir bir kanun ya da yönetmelik olmalı, hangi kanuna göre yapılıyor bu işlem bunu söylemeleri gerekir.