Evlilik ve miras - biraz karışık
Merhaba,
benim hukukcu arkadaslara bir sorum var. Biraz karisik bir mevzu: Evlenmek üzereyim. Ikimizin de önceki evlilikten birer cocugu var. Onunki 23 benimki 13 yasinda. Nisanlim Alman vatandasi, bense cifte vatandasim (hem Türk, hem Alman). Nisanlimin kizi da, benim oglum da cifte vatandas (Türk/Alman). Ikametimiz Istanbul, ama Almanya´da da resmi ikametimiz var.
Sorularim su:
1. Biz Türkiye´de evlenip Alman konsolosluguna evliligimizi bildirecegiz ki, her iki ülkede de gecerli olsun. Bu dogru mudur?
2. Benim üzerimdeki mülk ve su an anne-babamin üzerindeki, bana mirasla gececek olan mülk, evlendikten sonra vefatimda kime kalir? Dörtte 3 ogluma ve dörtte bir esime mi? Onun kizi bundan pay alir mi?
Sadece ogluma birakma sansim var mi?
3. Esimin üzerindeki mülk onun vefati halinde kime kalir? O sadece Alman vatandasi. Mirasi, Türk mü Alman kanunlarina göre mi islem görür? Örnegin Almanya´da vasiyet hazirlayip mülkünü sadece kizina devretmesi mümkün mü (mülkü kismen orda, kismen burda). Kizi ayni zamanda TC vatandasi olmasinin burada rolü ne olur? Benim oglum öz babasinin nüfusunda kalmaya devam ediyor. Evlendikten sonra esimin mirascisi olur mu olmaz mi?
4. Evlendikten sonra edinecegimiz ortak mülk vefatimizda nasil miras kalir?
5. Ben su ana kadarki ve bundan sonra mesela miras yoluyla bana kalacak olan mülkü sadece ogluma (henüz 13) birakabilir miyim? Bunun icin mesela tapulari simdi üzerine yapabilir miyim? Benim kendi ailemden kalacak, veya kendimin evliligimde satin alacagim mülkü de onun üzerine yaparsam bu hukuken gecerli olur mu?
6. Nisanlim, Alman hukukuna göre evlilik öncesi mallarin zaten kendi öz cocuklarimiza kalacagini yani evlilikteki ortak mülke ve paylasima girmeyecegini söylüyor. Onun fikrine göre, evlendikten sonra alinanlar da fifty-fifty cocuklara kalir. Dogru olabilir mi?
6. Bütün bunlar, mesela vasiyetname veya evlilik sözlesmesiyle düzenlenebilir mi?
Umarim derdimi anlatabildim....!
Yardim eden cikarsa cok minnettar olurum!