İkinci el telefon - Çalıntı çıktı
Merhaba
20 Eylülde bir telefoncudan 1100TL(kredi kartı ile) karşılığında Galaxy Note aldım. Aldığım telefonu servise götürdüğümde anakartının değişmiş olduğunu öğrendim. Bir hafta sonra gittiğimde bana yeni bir telefon verdi. Telefonu satan kişinin kimlik fotokopisi üzerinde kişinin adresi ve bu imei numaralı telefonu kendi isteğimle satıyorum yazıyordu. İlgili kimliğin bir fotokopisini ve telefonu kutusuyla birlikte aldım ve kullanmaya başladım.
3 ay sonra karakoldan aradılar. Karakola gelmemi istediler. Gittiğimde elimdeki telefonun çalıntı olduğunu söylediler ve beni suçladılar. Ben de eve gittim, telefonun kutusunu, ilgili kişinin kimlik fotokopisini ve de 1100TL'lik kredi kart ekstremi polise teslim ettim, ifademi verdim, suçlamaları reddettim.
Sonrasında telefoncuyla görüştüm. Samsung Galaxy Note 2 çıktı piyasaya, senin telefonun fiyatı düştü. Sana 400TL nakit yada 500TL değerinde bir telefon verelim dediler. Yada beraber karakola gidelim, sen benim hakkımda suç duyurusunda bulun, ben de o adam hakkında suç duyurusunda bulunayım dedi. Ama mahkeme süresi çok uzar, çok uğraşırsın diyor.
Benim elimde sadece 1100TL ödeme yaptığımda dair kredi kartı ekstrem var. Yalnız ekstre 20 Eylül(ana kartı değişen telefonu aldığım tarih) tarihine ait. Telefonun çalınma zamanı 20 Eylülden sonraki bir tarih.
1 - Sadece kredi kartı ektresi ve polise verdiğim ifade tutanağı ile tüketici mahkemesine başvurabilir miyim?
2 - Başvurabilirsem davam sonuçlandığında 1100TL'yi geri alabilir miyim? Yoksa telefonun değeri düştü, ayrıca 3 ay kullandın, daha az para alacaksın gibi bir durum olabilir mi?
3 - Tüketici hakem heyeti nedir? Bu konuda onlardan yardım alabilir miyim?
4 - Telefoncuyla beraber karakola gidip suç duyurusunda bulunsam dava muhtemelen ne kadar sürer?
5 - Benim telefoncuyla olan davamın sonuçlanması için telefoncunun da diğer adamla olan davasının sonuçlanması mı gerekir?
6 - Bu şekilde dava açarsam çok koşturmam gerekir mi? Çok masrafım olur mu?
7 - Davayı kazanırsam ilgili masrafları karşı tarafa ödetebilir miyim?
Biraz uzun oldu galiba ama hayatımda ilk defa karakola girdim, ilk defa hukuki bir işim oluyor. Hiç bir prosedür hakkında bilgim olmadığı için çok soru sormak durumunda kaldım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Cevap: İkinci el telefon - Çalıntı çıktı
Alıntı:
cnc rumuzlu üyeden alıntı
Benim elimde sadece 1100TL ödeme yaptığımda dair kredi kartı ekstrem var. Yalnız ekstre 20 Eylül(ana kartı değişen telefonu aldığım tarih) tarihine ait. Telefonun çalınma zamanı 20 Eylülden sonraki bir tarih.
Burada bir tutarsızlık yok mu?
Ya sizin satın aldığınız telefon, başka bir telefon çalıntı olan başka bir telefon. Yya da telefonum çalındı diyen kişi yalan söylüyor.
Ben mi anlamadım?
Eğer anladığım doğru ise, içine ne zaman hangi kart takılı idi bunlar BTK dan istenirse her şey ortaya çıkar.
Zaten dolandırıcılık ve sahtecilik suçunu işlediğini düşündüğüm telefoncu, telefonu sattıktan sonra çalıntı ihbarı yaptırmış gibi görünüyor sayın senoleker. Muhtemelen telefonu rızasıyla sattığını beyan eden kişiye ait o imzalı kağıt felan da sahtedir. Bence siz bir avukat aracılığı ile savcılığa başvurup, hırsızlık malını almak-satmak, sahte evrak düzenlemek ve kullanmak ve dolandırıcılık suçlarından o telefoncu hakkında suç duyurusunda bulunun. Bakalım kaç telefon parası ödeyip kurtarabilecek o zaman görür.
Eğer öyle ise, sayın üye cnc nin kendi kartını o telefona ne zaman takıldığı belirlenebileceği için ispat noktasında bir sorun olmayacak gibi görünüyor.
Bir senaryo da şu:
Bir şahıs telefonu tamirciye getirir, tamirci tamir eder ama sahibi teslim almayıca telefonu telefonu satar. Sonra sahibi durumu öğrenince çalıntı ihbarı verir.
Bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek istiyorum. Ben telefoncudan 2 tane telefon aldım. Birinci telefonu servise götürdüm, anakartın değiştirilmiş olduğunu öğrendim. Telefoncuya geri götürdüm 1 hafta içinde. O telefonun yerine bunu verdi bana. Yani kredi kartını ilk telefonu alırken kullandım. O yüzden telefonun çalınma tarihinden önce parayı ödemiş gözüküyorum.
peki kımlık fotokopısınde yazaan imei hangı telefona ait çalıntı olanamı yoksa ılk aldıgınızamı