Miras kalan işletmeyi; haksız olarak zilyedinde bulunduran ve mirasçı olmayan 3.kişiye karşı ne yapılır?
Öncelikle 2013 yılının ülkemize ve dünyaya barış, kardeşlik getirmesi temennisiyle herkese sevdikleriyle beraber, mutlu, huzurlu nice yıllar dilerim.
Sayın üstadlarım;
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2.Sınıfta okumakta olan bir öğrenciyim ve aynı zamanda da bir hukuk bürosunda çalışmaktayım. Karşılaştığım bir sorunla alakalı olarak sizlerin değerli yardımlarınızı rica ederim.
(B) isimli bayanın eşi (A) 1,5 yıl kadar önce vefat etmiştir. (B)' nin reşit olmayan 3 çocuğu bulunmaktadır. Müteveffa (A) vefatından önce vergi levhası kendisinin adına olan bir teksitil imalat atölyesi sahibiymiş ve yanında da 30 adet işçi çalıştırmaktaymış. İş yerinde imalatta kullanılan sanayi tipi dikiş makinaları mevcuttur. (A)' nın vefatının 3.gününde (A)'nın erkek kardeşleri (E1) ve (E2) (B)'ye müracaat ederek işyerini tasfiye etmeleri gerektiğini söyleyerek bir kağıt imzalatmışlar, (B) içinde bulunduğu üzüntü ve keder sebebiyle kağıdı okumadan imzalamış ve içeriği hakkında da herhangi bir malumatı yoktur. Ancak geçen süre içerisinde işyeri tasfiye edilmemiş ve hatta işyerinin isim tabelası dahi değiştirilmemiş olup; işyerini (E1) ve (E2) işletmeye devam etmişlerdir. (B) işyerinde hakkı olduğunu söyleyerek 20.000 TL talep etmiş ancak (E1) ve (E2) bu talebi geri çevirmiştir.
Bu konudaki sorum şudur:
(B) miras kalan işletmeyi teslim alabilmek için kendisi ve reşit olmayan mirasçı çocukları adına "terekenin tespitini mi", "terekenin tasfiyesini mi", "miras sebebiyle istihkak davası mı" açmalıdır? Yoksa bu işlemin başka bir yolu mu vardır? (B) davayı açtığı zaman tebligatlar karşı tarafa ulaşınca (E1) ve (E2) nin işyerindeki malları, makinaları kaçırma tehlikesi söz konusu olabilir. Bu durumda davayı açarken tespit de talep edebilir mi? Tebligatlar gitmeden tespitin yapılması ne kadar süre içerisinde gerçekleşebilir? İzlenmesi gerek yolla ilgili önerileriniz nelerdir?
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Cevap: Miras kalan işletmeyi; haksız olarak zilyedinde bulunduran ve mirasçı olmayan 3.kişiye karşı ne yapılır?
Sizin sorunuz benim durumuma benziyor.Benim de böyle bir sorunum var.Fakat, sizi kimse yanıtlamamış..Benim soumu yönelttiğim sayfayı da takip ederseniz, belki bir bilgi yakalayabilirsiniz.
Başarılı bir eğitim dönemi dilerim.
- - - Updated - - -
Sizin sorunuz benim durumuma benziyor.Benim de böyle bir sorunum var.Fakat, sizi kimse yanıtlamamış..Benim soumu yönelttiğim sayfayı da takip ederseniz, belki bir bilgi yakalayabilirsiniz.
Başarılı bir eğitim dönemi dilerim.