Alman - Türk Bosanma / Nafaka ve Tazminat Durumu
Merhabalar
Ben (erkek) Alman vatandasiyim (Mavi kartli). Esim Türk vatandasi. Cocuk yok.
Iki sene evlilikten sonra esim benim tarafimdan herhangi bir siddet kötü söz olmamasina ragmen kendi verdigi
karar ile Almanya'da ortak yasadigimiz evi terk etti. Kendisinin ortak tanidiklara ve bana söyledigi
terk etme sebebi Almanya'ya alisamamasi ve Almanya'da is bulamamasi. Yani benimle
alakali sebepler degil. Evi terk etmesinden 5 ay sonra ben de bosanma davasi acmaya karar
verdim. Malesef antlasmali bosanamiyoruz su anda evi terk eden taraf kendisi olmasina ragmen
benden maddi tazminat talebinde bulundu. Bu sürpriz terk edis nedeni ile yasadigim piskolojik
sorunlarla beraber bu maddi talep beni oldukca üzdü. Sizlere sorularim:
-> Esim evi benle ilgili nedenlerle terk etmedigini ortak tanidiklara da söyledigi icin sahitlerle bunu
kanitlayarak evliligin bitisindeki kusuru ona yüklemek mümkün olur mu ?
-> Esim beni terk ettikten hemen sonra Türkiye'de sigortali bir is buldu ve ev tuttu. Almanya'ya
bir daha geri dönmeyecegini bana defalarca söyledi. Su anki geliri
aylik 2.000 TL civari. 6 Ay icinde ise 3000 TL ve üzerine cikacagini bana söylemisti.
Bu gelire sahip birisine yoksulluk nafakasi, tedbir nafakasi baglanir mi ?
-> Ani terk edisin getirdigi manevi cöküntü nedeni ile erkek tarafi olarak manevi tazminat talebinde bulunabilir miyim ?
Bir de benim Türkiye'de üzerimde hic bir mal varligi yok. Söyledigim gibi Türk vatandasi da degilim.
Türkiye'de bana ait bir gelir de yok. (Emlak vs.) Bu durumda Türk mahkemesinden benim aleyhime
cikacak nafaka ve tazminatin Almanya'dan tahsil edilmesi ne kadar mümkündür ? Basarili tahsil edilmis
bilinen örnekler var mi ?
Simdiden tesekkürler
Furkan
Cevap: Alman - Türk Bosanma / Nafaka ve Tazminat Durumu
Alıntı:
furkansever rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar
Ben (erkek) Alman vatandasiyim (Mavi kartli). Esim Türk vatandasi. Cocuk yok.
Iki sene evlilikten sonra esim benim tarafimdan herhangi bir siddet kötü söz olmamasina ragmen kendi verdigi
karar ile Almanya'da ortak yasadigimiz evi terk etti. Kendisinin ortak tanidiklara ve bana söyledigi
terk etme sebebi Almanya'ya alisamamasi ve Almanya'da is bulamamasi. Yani benimle
alakali sebepler degil. Evi terk etmesinden 5 ay sonra ben de bosanma davasi acmaya karar
verdim. Malesef antlasmali bosanamiyoruz su anda evi terk eden taraf kendisi olmasina ragmen
benden maddi tazminat talebinde bulundu. Bu sürpriz terk edis nedeni ile yasadigim piskolojik
sorunlarla beraber bu maddi talep beni oldukca üzdü. Sizlere sorularim:
-> Esim evi benle ilgili nedenlerle terk etmedigini ortak tanidiklara da söyledigi icin sahitlerle bunu
kanitlayarak evliligin bitisindeki kusuru ona yüklemek mümkün olur mu ?
-> Esim beni terk ettikten hemen sonra Türkiye'de sigortali bir is buldu ve ev tuttu. Almanya'ya
bir daha geri dönmeyecegini bana defalarca söyledi. Su anki geliri
aylik 2.000 TL civari. 6 Ay icinde ise 3000 TL ve üzerine cikacagini bana söylemisti.
Bu gelire sahip birisine yoksulluk nafakasi, tedbir nafakasi baglanir mi ?
-> Ani terk edisin getirdigi manevi cöküntü nedeni ile erkek tarafi olarak manevi tazminat talebinde bulunabilir miyim ?
Bir de benim Türkiye'de üzerimde hic bir mal varligi yok. Söyledigim gibi Türk vatandasi da degilim.
Türkiye'de bana ait bir gelir de yok. (Emlak vs.) Bu durumda Türk mahkemesinden benim aleyhime
cikacak nafaka ve tazminatin Almanya'dan tahsil edilmesi ne kadar mümkündür ? Basarili tahsil edilmis
bilinen örnekler var mi ?
Simdiden tesekkürler
Furkan
Selam Furkan
Sorduğun soruların kesin bir cevabı yok. Neticede her şey hakimin takdirine kalmış. Mesela, kimi davada ayda 5000 TL kazanan kadına nafaka bağlar, başka davada 1000 TL kazanan kadına nafaka vermez. Bunun bir standadı ölçüsü yok. Maalesef Türkiyede hukuk böyle işliyor.