Boşanma Davası ve Telefon Trafiği
Merhaba ,
Boşanma davasında davacı davalının(eşinin) kendisini bir başkası ile aldattığını ıspatlamak için telefon kayıtlarnı(telefon trafiği) istiyor her iki tarafında;
1. Eşinin ilişkide olduğunu düşündüğü kişinin (3. kişi) telefon kayıtlarını isteme hakkı var mı? bu özel hayatı ihlal olmaz mı?
b. eğer hakkı varsa sadece eşinin telefonu ile olduğu kayıtların istenmesi doğru değil mi? tüm dökümleri istemesine itiraz edilebilir mi?
C. 3. Şahsın haberi olmadan mahkeme telefon kaydını isteyebîlir mi?
2. bu kayıtlar gsm operatöründen mi yoksa TİB'den mi istenmeli? TİB'den istenmesine zorlayayacak bir mevzuat düzenlemesi var mı? Yani GSM opeartöründen talebin yapılmasını engelleyecek?
3. Bu kayıtlar (eşin ve 3. şahsın) ne zaman istenir? Dilekçe verilir verilmez mi? Dosya incelemesinde mi yoksa ilk duruşmada taraflar dinlendikten sonra mı?
4. Tib bu kayıtları talepden me kadar süre sonra yanıtlar genelde?
Çok teşekkürler
Cevap: Boşanma Davası ve Telefon Trafiği
İddia sahibi yada vekilinin talep etmesi durumunda mahkemenin ilgili kişilerin telefon, e-mail, msn, facebook vs. kayıtlarını isteme hakkı var.
Mahkeme bu kayıtları müzekkere yazarak ilgili GSM operatöründen ve / veya gerekiyorsa TİB den ister.
İlgili GSM operatörü ve TİB yasal mevzuatın ön gördüğü süre içerisinde bu bilgileri mahkemeye iletir. (ortalama 2-4 ay sürebilir)
Davacı ya da davalı talep etmez ise mahkeme herhangi bir işlem yapmaz. Ancak aile mahkemesi hakimleri res'en diledikleri kurum kişi ve kuruluşlardan bilgi talep edebilirler.
Merak ettim de; bu mesajın sahibi aldatan taraf mı acaba? Eğer öyle ise yasaların açığını bulmaya çalışır bir hal sezinledim. Hakimlerin taraflardan çok daha uyanık, tecrübeli ve yetkili olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Bir çok davalı yada davacının mahkemede cin lik yapmaya çalışırken Hakim tarafından çarpıldıklarını söylemeliyim.
Geçmiş olsun..
Cevap: Boşanma Davası ve Telefon Trafiği
Davalı taraf desek...
Görüşlerinizde hiç şüphesiz haklısınız ama insan süreci ve kafasına takılan soruların yanıtlarını öğrenmek istiyor. Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim beni bi konu da daha aydınlatırsanız sevinicem;
Mahkeme bu kayıtları ne zaman talep ediyor tibden ya da operatörden;
Davacının dilekçesi mahkemeye ulaştığı zaman mı ya da
Dosya inceleme gibi bir süreç varsa o zaman mı ya da
İlk duruşmada taraflar dinlendikten sonra mı?