Tek tarafli İŞ akdİ feshİ hakkinda kisa sorular
Aralık sonunda iş akdim tek taraflı olarak fesih edildi , fesih edilirken verilen tebliğ kağıdında tazminatımın ödeneceği belirtilmişti .Bu konu ile ilgili aşağıdaki sorularımı cevaplarsanız sevinirim;
1-işe iade davası açmak için avukatıma evrakları vermiş bulunmaktayım , avukatım davayı bir hafta içerisinde açacağını belirtti ancak henüz tazminatım yatırılmadı.Tazminatım yatmadan dava açmam durumunda, Şirket tazminatı ödemekten vazgeçer mi ? Kısacası nasıl olsa dava açmışlar diyerekten hak ettiğim tazminatı da 1.5 yıl kadar sürecek bir dava sonuna kadar yatırmadan bekletebilirler mi ?
2- 4 yıldır sigortalı olarak aynı şirkette çalışıyordum. Bu süreç içerisinde işkurdan işsizlik maaşı alabilirmiyim benim için bir sakıncası var mı ?
3- Dava süresince başka bir işe girmem benim için olumsuz bir durum yaratır mı bununla ilgili ekstra birşey yapmam gerekli mi ?
Cevap: Tek tarafli İŞ akdİ feshİ hakkinda kisa sorular
1- Ne davası açtınız, işe iade davası mı? Tazminatınız yatırılmaz ise işe iade davanızın sonuçlanmasının akabinde tazminatınız için alacak davası açabilirsiniz.
2- Bildiğim kadarıyla işsizlik maaşı için 3 sene faal sigortalılık süreniz olmalı. Netten işsizlik maaşı şartları diye aratırsanız gerekli bilgileri bulabilirsiniz. Fakat dava açmanızın işsizlik maaşı almanıza engeli olabilir bunu avukatınıza ya da SGK ya danışın derim.
3- Dava süresince dilediğiniz işe girip çalışabilirsiniz herhangi bir yasal engel yok.
cevap için öncelikle çok teşekkür ederim.Söylediklerinizi okuduktan sonra , Hak ettiğim ve yatıracaklarını beyan ettikleri tazminatımı yatırdıktan sonra işe geri alma davasını açsam sanırım benim için daha iyi olur diye düşünüyorum.Normalde hukuki olarak ne kadar süre içerisinde hak ettiğim tazminatın yatırılması gerekiyor ?
İşe iade davanızı kazanıp, işinize tekrar başkatırsanız,
kıdem tazminatı haklınız da ortadan kakacağı için,
tazminatınızi. İADE ETMENİZ GEREKECEK biliyorsunuz degil mi?
- - - Updated - - -
İşsizlik maaşı için başvurabilirsiniz, davayı kazanırsanız calışılmış gibi kabul edilen süre için ödenen maaşların iadesi istenecektir.
İade davası açmış olmanız baska bir yerde iş bulup çalışmanızdan etkilenmez.
Tazminatın ödenmesi sözleşme feshedildiğinde hemen olmalıdır, geciktirilebileceği hukuki bir süre tanımlanmamıştır herhangi bir kanunda.