Eksik borçlarda; örneğin birini dövdürtmek için anlaşılan kimse görevini yerine getirmezse kişi ödediği parayı almak için ne yapabilir?
Printable View
Eksik borçlarda; örneğin birini dövdürtmek için anlaşılan kimse görevini yerine getirmezse kişi ödediği parayı almak için ne yapabilir?
Para karşılığı adam tutmak, suça azmettirmek anlamına gelmiyor mu zaten. Suça azmettirmenin de TCK da cezası bulunduğuna göre, kişi eksik ifa sebebiyle azmettirdiği kişiden parasını geri almak için savcılığa suç duyurusunda bulunsa, ilk başta kendi başı yanar zaten. İfa konusunda sözleşme önem taşır bence. Şiddete yönelik bir husus sözleşmeye konu olamayacağına göre, verilen paranın üzerine bir bardak soğuk su içilebilir.
Onu dövdürtmek için başka biriyle anlaşabilir. :)
Verdiğiniz örnek eksik borç tanımına giriyor mu emin değilim fakülteyi bitireli çok oldu hatırlamıyorum. Bana sanki eksik borçtan ziyade kanuna aykırı sözleşme gibi geldi belki bu da eksik borçtur bilemiyorum. Yanlız bu durum biraz farklı gibi kanuna aykırı bir sözleşme yapıp para veren edimi yerine getirmeyenden parasını hukuken alabilmelidir. Tabi cagjackal nikli vip üyenin belirttiği risk de mevcuttur.
Engin bey size katılıyorum garip bir örnek fakat bende pratik kitabında gördüğüm için sordum.
cagjackal söylediğiniz doğru ancak ben genel olarak eksik borçlar üzerinden yazmıştım.
cevaba gelince öğrendiğim kadarıyla zamanaşımına uğramış borçlarda eksik borçtur dolayısıyla ödenmemesi durumunda dava hakkı yoktur. Genel olarak eksik borçların ödenmemesi durumunda dava hakkı olmadığından borçlunun insafına kalarak beklemekten başka çare yok.
İşin teorisi ile pratiği çok örtüşmüyor aslında. Biriyle konusu suç olan bir mevzuda anlaşma yaptınız para verdiniz kişi edimini yerine getirmedi parayı da iade etmiyor mesela burada sorunun büyüğü aradaki anlaşmanın yazılı olmaması olur. Yazılı bir anlaşma var paranın ödendiğine dair belge var bu takdirde paranın hukuk mahkemeleri yoluyla alınmasında engel yoktur. Sözleşmeye aykırılıktan değil sebepsiz zenginleşmeden geri alınması mümkündür. Ancak yazılı anlaşma aynı zamanda kesin delil olacağından taraflar hakkında cezai takibat da başlayacaktır. Somut örnek için yaralamaya eksik teşebbüs suç olarak düzenlenmemiştir failin eyleme geçmemiş azmettiren de vazgeçtiğini ihbar edip parayı geri isteyebilir.
Kitabın suyunu çıkarmanın alemi yok heralde, neyse nasıl diyorlarsa öyle olsun :)