Dikey geçişten sonra öğrenim kredisi borcu
Arkadaşlar merhaba.
2004-2006 yılları arasında 2 yıllık önlisans eğitimi yaparken öğrenim kredisi aldım. 2600TL civarı bir geri ödemem çıktı.(sanırım 2008 yılında geri ödemelere başlanacaktı). 2007 yılında da dikey geçiş sınavı ile lisans eğitimine başladım ve 2011 yılında mezun oldum.
Lisans eğitim sırasında Kredi yurtlar kurumuna öğrenci olduğumu belirten ve öğrenim kredisi borcunu bekletmeleri amacı ile dilekçe gönderdim. Dilekçem kabul olmadı, ben de öğrenci iken kredi ödemesini yapamadım.
2008 yılından 2012 yılına kadar faiz işlemeye devam etti ve bu borç 4500TL civarına kadar geldi. Kredi yurtlar kurumu da haciz işlemleri yapılması için vergi dairesine yönlendirdi.
Öğrenci iken faiz işletmek yasal bir işlem midir? Kanuni yollardan hakkımı ararsam eğer faiz indirimi yada affı gelebilir mi? Adliyeye başvurmadan önce ilk başta sizlere danışmak istedim.
Saygılar.
Cevap: Dikey geçişten sonra öğrenim kredisi borcu
Borcunuzu ödemeniz gereken tarih ne ise o süre dolduktan sonra faiz işlemeye başlar. Sanırım burada taksitlerin ödenmemesinden kaynaklı bir yasal faiz işletimi mevcut.
Kredi Borcunun Ödenmesi
Madde 34- Önlisans, lisans öğrencilere veya ara vererek Master-Doktora öğrenimi yapan öğrenciler borçlarını; öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlamak üzere,
Lisans öğreniminden sonra öğrenimine ara vermeden master öğrenimine devam eden öğrenciler, borçlarını lisans öğreniminin bitiminden itibaren dört yıl sonraki aydan başlamak üzere,
Lisans ve/veya master öğreniminden sonra, öğrenimine ara vermeden doktora öğrenimine devam eden öğrenciler, borçlarını doktora öğreniminin normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlamak üzere,
Kredi aldığı sürenin yarısı kadar sürede ve üçer aylık dönemler halinde ödemek zorundadırlar.
Devam ettiği öğretim kurumunu değiştiren öğrencilerin öğrenim sürelerinin bitiş ve borçlarının tahsilat başlangıç tarihi yeni öğretim kurumlarının normal öğrenim süresine göre hesap edilir.
Kredi almaktan vazgeçen öğrencilerde borçlarını yukarıdaki fıkralarda belirtilen hükümlere göre öderler.
Zamanında Ödenmeyen Taksitler
Madde 40- Borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin birinci defada borçlarının bir yıllığı, tekrarında ise tamamı muacceliyet kazanır ve bu tarihten başlayarak 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun Hükümlerine göre Mal Sandıklarınca tahsil olunarak Kuruma ödenir.
Cevap: Dikey geçişten sonra öğrenim kredisi borcu
Bende maddeleri incelemiştim fakat dikey geçişle ilgili bir madde görememiştim. Kanunlarda açık mı var acaba? Madde 34'e göre eğitim öğretim bittikten 2 yıl sonra geri ödemeye başlanır denmiş. Eğitim öğretim bitti, aradan 1 yıl geçti ve yeniden eğitimin devamı niteliğinde lisans eğitimi başladı.