Gİderlerİn İŞletme projesİnİn altinda kalmasi halİnde aİdat lar İade olur mu.?
Özellİkle ayrilan yada ayrilmayi dÜŞÜnen kİracilar aÇisindan
Printable View
Gİderlerİn İŞletme projesİnİn altinda kalmasi halİnde aİdat lar İade olur mu.?
Özellİkle ayrilan yada ayrilmayi dÜŞÜnen kİracilar aÇisindan
Kiracılar ev sahiplerinin müteselsil sorumluları oldukları için, ödedikleri aidatları ev sahipleri adına ödüyorlar.
Ev bos olsaydı aidatları ev sahibi ödeyecekti.
Dolayısıyla Normal giderler için ödenen aidatlar fazlalık verirse normalde bu ev sahibinin hesabında artı ödeme yedek akçe niteliğindedir.
Kiracı ödemesi gereken kullanım giderlerinden fazla ödeme yaptı ise ev sahibinden kiradan indirim yaparak mahsup eder.
Kiracının Bunu yapabilmesi için ayrıntılı gider raporunda ev sahibi ve kiracı için gider kalemlerinin neticesinin raporlarda görünmesi gerekir.
Kiracı yönetimle değil kat malikiyle hesaplaşır.
Merhaba,
Benim de benzer bir konuda sorunum var. Benzer konuları araştırdım ama böyle bir durum görmediğim için sormak istedim.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
1 Ocak'ta 13 daireli bir apartmana kiracı olarak taşındım. 2. gün apartman görevlisi kapımı çalarak ;
"Yeni bir karar alındı. Yeni taşınan kiracılardan 100TL alınacak ve yöneticiye verilecek. Eğer 1 ay 2 ay ya da 6 ay sonra taşınırsanız, merdivenleri kırarsanız, boyasını bozarsanız diye bu parayı kiracılardan almaya karar verildi." dedi.
Ben de o kadar kısa sürede taşınmayacağımı, dediği zararların hiçbirini zaten vermediğimi, olmayan bir durum için ve aidattan bağımsız ilave olarak istenen bu parayı, zorunda olmadığım için ödemeyeceğimi belirttim.
Bugün yarın tekrar soracaktır.Yönetici, aynı zamanda evsahibimin kardeşi ve apartmanın müteahhitleri.
Benim bildiğim kadarıyla kiracı olarak böyle bir sorumluluğum yok.Ödesem bile kiradan düşmem gerekir.Bu bildiklerimin dışında bir durum var mıdır? Ortak kullanım alanlarıyla ilgili zaten apartman aylık aidatı toplanıyor.Bunun için ilave para istendiğini ilk kez duydum.Çevremde kimse de duymamış.
1)Yönetimin aldığı bu karar ne kadar bağlayıcıdır?
2)Ödeme zorunluluğum var mıdır?
3)Karar defterini göstermesini talep etsem ve de gösterse bu imzalar ne kadar muteberdir?
4)Noter aracılığıyla bildirmesini ya da benim noter aracılığıyla ödemeyeceğimi bildirmem doğru olur mu?
5)Belirttiği olası zararlar aylık aidattan mı yoksa evsahibinin ödemesiyle mi karşılanmak zorunda?
BORCLAR KANUNU
Temizlik ve bakım giderlerini ödeme borcu
MADDE 317- Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür.
(Demirbaş gideri hariç sadece Normal gider aidatı öder)
Kanun açık ve net.
Sizden böyle bir para isteme hakları yok.
Sayın Hakkaniyetli,
Vermiş olduğunuz yanıtta değişiklik yapmış olmanıza istinaden bir sorum daha olacak. Yanıtlarsanız çok memnun olurum.
Aynı konuyla ilgili olarak apartman görevlisi bugün tekrar aynı talebi iletti ve apartman toplantı tutanağının örneğini verdi. İstenen 100TL'nin gerekçesi şöyle ifade edilmiş;
' Apartman ilk taşınmalarda bir kereye mahsus olmak üzere asansör ve genel bakım gideri olarak 100TL makbuz karşılığı ilk taşınandan alınması oy birliği ile karar verilmiştir. Bu kararın noter tasdikinden sonra uygulamaya konmasına,uymayanlar için .... Apartmanı Yönetim Planında belirtilen maddelerin uygulanacağına'
Verilen kopyada yönetim planı eki mevcut değil. Bana ne yapacaklarını bilmiyorum:) Bir mühür var ama noter onayı olduğunu sanmıyorum.
Eklemiş olduğunuz Borçlar Kanunu 317. Madde'ye istinaden değişik bir durum sözkonusu mudur? Kiracı olarak ödeme sorumluluğum olmadığı hali halen geçerli midir? Tekrar teşekkür ederim.
Kiracılar için özel ve farklı bir karar alınamaz.
Alınan kararlar kat malikleri için alınır.
1 ci muhatap kat malikleridir.
Toplantıyı yapanlar kat malikleridir.
Toplantının ismi katmaliklari kurulu toplantısıdır.
Kiracı toplantısı degilki.
Kat malikleri kurulu kiracılara özgü karar alamazlar.
Kat mülkiyeti kanununda bu şekilde bir karar alınabileceğine dair bir madde yok.
Hangi kanun ve hangi maddeye istinaden böyle bir karar almışlar sor.
Aldıkları karara temel teşkil eden hiç bir kanun maddesi yok.
Kira Depozitosu alma yetkisi sadece ev sahiplerine kanunen verilmiştir.
Olmayan oluşmamış bir hasarın depozitosunu yönetim sizden isteyemez.
Eğer merdiven boyalarına zarar verirseniz tabiî ki siz boya ve isçilik giderlerini ödersiniz.
Ama henüz öyle bir zarar oluşmamış.
Olmayan oluşmamış bir zarar gideri peşin alınamaz.
Kat malikleri kurulu canlarinin her istedikleri kararlari alamazlar.
Sayın Hakkaniyetli,
Yazdıklarınızın hepsini yöneticiye söyledim ve tabi ki kabul etmedi. Biz Kat Mülkiyeti Kanunu'na öyle bir kural ekledik' dedi! Günün esprisini ayakta alkışladım:) Evsahibim, kiradan düşecek şekilde ödeme yapmamı kabul etti.Sonuç olarak sorunum çözüldü. Değerli yardımlarınız için çok teşekkür ederim.