Arsama el konulabilir mi?
Sayın hukukçular,
ben bedensel engelliyim ve 2 sene önce babamı kaybettim. Dedemden kalan bir arsamız var. Benim tek kardeşim ve annem var.Bizim ortak payımız 493m2 Benim zihinsel engelim yok ancak konuşma güçlüğü çekiyorum, sadece yakınlarım tarafından anlaşılabiliyorum. Örneğin notere gittiğim de sözlü beyan istiyorlar, bilgisayara yazayım diyorum, yani onların klavyesiyle, kabul etmiyorlar. Bunu anlatıyorum, çünkü annem bu nedenle benim vasim. Kardeşim zaten hiç bir hak talep etmiyor, satıştan. Ama yine de hukuksal olarak, bilirkişi görevlendiriliyormuş, benim haklarımı korumak için. Şu anda bu dava açıldı. Benim anlayamadığım bu arsanın hepsi 2,5 dönüm kadar idi ve amcalarım kendi paylarını aynı kişiye sattılar. Ben de aynı kişiye satmak istiyorum ama bu mahkeme uzar da satamazsam bu arsanın çoğuna sahip olan adam, benim payıma da el koyabilirmiş ya da yok pahasına satın alabilirmiş. Böyle bir şey olabilir mi? Avukatın söylediği yasayı ben nerde bulup okuyabilirim?
Çok teşekkür ederim,
Cevap: arsama el konulabilir mi?
Avukatınız sanırım "ortaklığın giderilmesi" olayından bahsetmiş. Doğru tarafı var fakat arsanızı almak isteyen kişinin izale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası açması lazım, yani öyle elini kolunu sallayarak sizin payınız üzerine çökemez. Ayrıca arsanın bedelini de sanırım mahkeme belirliyor bu sırada. Yani eğer arsayı alacak kişi dava açmayı dilerse bu dava, size kayyım atanması ile ilgili davadan bile daha uzun sürer kanaatimce.
Cevap: arsama el konulabilir mi?
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Sizin yazdığınız başlıkları biraz araştırıp okumaya çalıştım, tabiki sizin gibi anlayamam. Rahatsız etmezsem anlayamadığım bir şeyi daha sormak istiyorum, "ortaklığın giderilmesi" için benim tapumum ortaklı olması gerekmez mi? Tapu babamın adına idi, arsa olarak geçiyor, şimdi de varisi olarak annem, ben ve kardeşime ait. Yani ortak yok, arsanın bedeli de sizin söylediğiniz gibi mahkemece belirlenecek, kayyım atanacak, hala sürüyor dava. Ben gidemiyorum avukat ilgileniyor. 2 dönümlük yerin sahibi olan adam benim arsamı bu sizin söylediğniz dava ile alabilir mi? Yani ortak değil ki "ortaklığın giderilmesi" açabilsin. Tekrar rahatsız ettiğim için kusura bakmayın lütfen. Saygılar,