Muris Muvazaası tapu iptal talebi
Annem vefat etmeden dört yıl önce kendine düşen babamdan kalan taşınmazın satışını yabancı bir şahsa sattı. Ben bu taşınmazın hisselerini annemin satış yaptığı şahıstan İki yıl sonra satın aldım. Annem vefat ettikten 3 ay sonra kardeşlerim beni bu şahısla anlaşma yaptığım zannı ile beni dava ettiler. Ancak dava kardeşler arasında anlaşma sağlandığından dolayı "Kanunun 409. maddesi gereğince davanın tekrar yenileninceye kadar hiç açılmamış sayılmasına" karar verilerek dava düşmüştür. Daha önce dağ başı olan bu taşınmazın yerinin değerlenmesi ve yerleşime açılması nedeni ile ben hissem oranında arazimi müteahite vererek daire sahibi oldum. Bunu gören kardeşlerim tekrardan 21 yıl sonra Muris Muvazaası tapu iptal talebi ile mahkemeye başvurarak annemin hisselerinin yeniden pay edilmesini istiyorlar ve bu taşınmazlarıma ihtiyadi tedbir konulmuştur. Şu anda mağdur duruma düştüm. Davanın ne yönde sonuçlanabileceğini, eğer dava lehime sonuçlanırsa davayı açan taraflar hakkında mağduriyet davası açabilirmiyim.
Cevap: Muris Muvazaası tapu iptal talebi
Sayın Tayfun bey,hayırlı günler.Site de sormuş olduğum soru üzerine,daha önce bir üyenin sorusunu cevaplamışınız,şu şekil de.Muris muvazaası davalarında yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre genel olarak zamanaşımı yoktur. Ancak, bazı durumlarda kanunun bir hükmünü uygulamak haksızlığa sebep oluyorsa, hakime adil karar verme olanağını sağlamak bakımından TMK m.2 hükmü ön plana çıkar. “ Her ne kadar, muris muvazaasında bir zamanaşımı sözkonusu değilse de babanın ölümünden itibaren 40 sene, ananın ölümünden itibaren 20 sene gibi
çok uzun bir zaman geçmiş ve bu zaman içinde herhangi bir hak ve istekte bulunulmamış olması dahi isteğin samimi olmadığı kanaatine vardırmıştır.” gerekçesine dayalı olarak, muris muvazaası sebebiyle tapu iptal davasının reddine karar verilen, Yargıtay'dan geçmek suretiyle kesinleşen örnekler de vardır.Yargıtay'dan geçen örneklere bir türlü ulaşamıyorum,eliniz de bu örneklerden varsa veya bu örneklere nasıl ulaşırım bir yol gösterirseniz,size çok minnettar olurum.Saygılar.