Boşanma davam süren eşimin ailesi çocuğumu görmeme engel oluyor
Saygıdeğer Avukat ve Bilirkişiler ;
Eşim ile borçlarımız nedeni ile eşimin ailesininde baskısı sonucu şu anda 'Karara Çıkmış' olarak görünen bir boşanma davamız bulunmakta.
Açılış Tarihi : 21/11/2012
Dava Türü : Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeni İle Boşanma (Anlaşmalı)
Dosya Türü : Hukuk Dava Dosyası
Dosya Durumu : Karara Çıkmış
Yukarıda belirttiğim dava dosya durumu 'Karara Çıkmış' ne anlama geliyor öncelikle bunu öğrenmek istiyorum biz henüz eşim ile boşanmadık mı.?
Eşimin ailesi beni çalışıyorsun çalışmıyorsun diye sürekli baskı altında tutup bir kaç kez bunların sonucunda darp etmişlerdir, eşim çalışıp çalışmadığımı, nereye ne kadar borç yapıldığını v.s hepsini biliyor fakat bu borçlar yapıldığında ailesine söylememiz konusunda hep beni uyardı ve söylemedik. 5 Yıllık evliliğimiz süresince defalarca bu konular hakkında sıkıntıya düştüm her darp edildiğimde eşimin ailesi oldukları için gidip rapor v.s almadım eşiminde üzüleceğini düşünerek.
Fakat en son olan çalışma konusunda bir problem yaşadık bana şehri terk etmem konusunda tehditte bulundu ve kendilerini bir daha aramam halinde ölüm tehditleri savurdu, bunun sonucunda yaklaşık 4-5 gün eve gidemedim ve çeşitli yerlerde yatıp kalkmak zorunda kaldım.
Bu süre zarfında kızımı hiç göremedim, eşimin ailesininde bir yakını olan kişi aracılığı ile benimle iletişime geçerek gayette güzel konuşarak Eşim'in abisinin beni görmemesi görürse sorun olacağını belirttiler ve anlaşmalı boşanmamızı önerdiler.
Bende Eşim ile konuştum bu aracı vasıtasıyla ; Sanki bütün suç bende imiş gibi sen kendini düzelt borçları öde ondan sonra benim karşıma çık tekrar evlenirim bile seninle demesi sonucu güzel güzel konuştu bende bu davayı anlaşmalı olarak açmayı kabul ettim.
Şehirden ayrılmadan önce 10 dakika kadar kızımı gösterdiler kızım ile oynadım çalışmaya gidiyorum dedim eşimde öyle söyleyeceğini söyledi kızımız henüz 2,5 yaşında psikolojisinin bozulmasını istemiyorum eşimde aynı sözleri sarf etti.
Gel gelelim ben şehirden ayrıldım farklı bir şehirde bir işe başladım kira v.s masrafım yok. 1 ayı geçen bu sürede kızım ile 2 hafta önce telefonda 1 kere konuşabildim. Bugünde aramamamı söylemelerine rağmen sürekli kızımı rüyamda gördüğüm için dayanamadım aradım telefonda eşim benimle hiç konuşmadan kızımıza verdi telefonu ;
Kızım ile konuşurken kızım bana hep ters konuştu ve başka baba gelicek bana gibi sözler sarf etti, düşüncem oki eşimin ailesi kızımı bana karşı dolduruyorlar. Tehdit unsuru olduğu için kızımın yanınada gidemiyorum ama sizlerden gelecek bilgilendirmelere göre hareket ederek hem 'Velayet' hemde başka neler yapabileceğim hakkındaki bilgileri aldıktan sonra harekete geçeceğim.
Ben Eşimi seviyorum onun üzülmesini asla ve asla istemiyorum onunla tekrar bir araya gelebilme umudu ile yaşıyorum kızımızı ikimiz büyütelim istiyorum.
Ben üstümüzde bulunan tüm borçları ödeyeceğim çalışarak her ikimizin üzerindede borçlar bulunmakta bunları halledeceğim derken kızımdan olmakta istemiyorum.
Lütfen konu hakkında beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
Saygılarımla.
Cevap: Boşanma davam süren eşimin ailesi çocuğumu görmeme engel oluyor.
Ayrıca kızımı icra yolu ile görmemi önerecekseniz önermeyin benim kızım 'Mal, Eşya, v.s' değil kızımın yanına polisle gidip onun psikolojisini mahvetmeye hakkım olduğunu düşünmüyorum.
Öncelikle umarım bu sıkıntılı günleri çabuk atlatmanızı dilerim,
Mesajınızdaki verdiğiniz bilgiler kadarıyla şunları söyleyebilirim;
Anlaşmalı boşanma gerçekleşmiş, mahkeme hükmünü vermiş ve karara çıkmış. Ortada temyiz yoksa boşanmanız gerçekleşmiş. Anlaşmalı boşanma davası açarken eşinizle yaptığınız protokolde ya da protokol yapmadan açtıysanız mahkemede verilen anlaşmaya ilişkin beyanlarda çocuğun velayeti eşiniz de mi? Öyle ise ayrıca çocukla kişisel ilişki zamanlarına ilişkin bir karar var mı? Yoksa aile mahkemesinden çocukla kişisel ilişkinin belirlenmesini talep etme hakkınız var. Velayet sizde değil ise koşulların varlığı halinde (çocuğun yararı gözetilerek) velayet isteme hakkınız var. Tabii bunlar hep kağıt üzerinde olan şeyler, karşı taraf karara uymadığı takdirde bu hükümlerin uygulanabilmesi için devlet kendi gücünü ortaya koyuyor. Yani yasal olmayan yolların önüne geçmek için devlet kendi zor gücünü vatandaşın hakkını tesis edebilmesi için ortaya koyuyor. Bu ise hukuken icra hukuku ile oluyor. Yani kısaca demek istediğim şu, hak veriyorum ismi bile çok can sıkıcı, ama icrayı bir mal alımı tahsili gibi değil de mahkemece kişiye verilmiş bir hakkın elde edilebilmesi için devlet kendi zor gücünü vatandaşın kullanımına sunması olarak bakmak daha doğru olur. Kanunen ve uygulamada çouğun icra ile yolu ile görülmesinde uzman bir pedagog da bulunmakta, gerçi icra yolu çocuğu etkilemez de denemez. Fakat hukuk her zaman hukuk dışı yollardan daha mantıklıdır. En güzel yol ise mümkünse anlaşabilmeniz.
Bu konuyu açtığım zaman psikolojim berbattı herşey üstüme üstüme geliyordu sanki, ama yaklaşık 5 aydır özel bir şirkette çalışıyorum ve maaşımın tamamını eşime gönderiyorum hiçbir sıkıntı yaşamamaları için, farklı bir şehirde olduğum içinde ayda 1 kere gidip kızımı alıyorum 1 gün durabiliyorum zaten işim nedeni ile ve o gün kızımla çok güzel geçiyor, eşim ilede konuştum herşey sana bağlı zamanla herşey düzelecek ve tekrar evleneceğiz gibi görünüyor dedi.
Arkadaşlar benim gibi sorunu olanlar ailelerinden vazgeçmesinler, gidip kendini alkole vurmak, saçma sapan şeyler yapmak size bir kazanç sağlamayacak, inatla sevdiğinizi ıspatlayın emin olun herşey daha farklı oluyor.
Konu ile ilgilenen herkese sonsuz teşekkürler.