Kiraci-ev-sahibine-icra-gelirse-ne-yapmali
Aynı konu başlığıyla sorulmuş, bir sorunun cevabı siteniz sayenizde buldum. Fakat önemli bir hususun farklılık gösterdiğine inandığım için yeni bir konu açma gereği duydum.
Ben 6 ay önce ev sahibiyle aramızda kira kontratı yaparak ev tuttum. Fakat tecrübesiz ve bilgisizliğimden ikametgahımı taşındığım yere hemen almamıştım. Muhtara gittiğimde elektriği ve suyu üstüne almadığım için ikametgahımı taşıyamayacağımı söyledi. Ev sahibiyle irtibata geçtim. Ev sahibi şehir dışında hastası olduğunu ve kendisinin ona baktığını, gelince bu sorunu halledeceğimizi söyledi. Fakat sonra ben üstünde durmamıştım. Konu kapandı.
Geçen haftadan itibaren eve çeşitli firmadanlar ev sahibinin oğlu adına ödeme uyarıları gelmeye başladı.
İlk evi tuttuğumda oğlu evde oturmuyor görülüyordu. Ama muhtar söylememişte olabilir.
Umarım kişisel bir soru sormadım. Benim gibi oturduğu eve ikametgahını almayan insanların olabileceğini düşünerek soruyorum bu soruyu.
Evi mümkün olduğunca kısa sürede terk edersem. Ne yapmak gerektiği ve depozitomu almak konusunda beni bilgilendirdiği için sitenize teşekkür ederim.
Cevap: Kiraci-ev-sahibine-icra-gelirse-ne-yapmali
Gelen ödeme emirleri sizinle ilgili değilse bunları teslim almayıp ev sahibinizin adresine yönlendirin ya da memura kimliğinizi gösterip ev sahibinin oğlu olmadığınızı ve tebliğ alamayacağınızı belirtin. İkamet adresi bildirmek artık bir zorunluluk. Fakat siz ikametinizi o eve aldırsanız bile eğer ev sahibinin oğlu adres olarak oturduğunuz evi göstermiş ise tebligatlar oraya gelmeye devam eder.
Alıntı:
qwasque rumuzlu üyeden alıntı
Muhtara gittiğimde elektriği ve suyu üstüne almadığım için ikametgahımı taşıyamayacağımı söyledi.
Eee, elektrik ve su idaresi de ikametgah istemiyor mu?
Nasıl olacak şimdi bu?
Ben mi yanlış biliyorum?
Bu kadar hızlı bir cevap ve ilginiz için teşekkürler.
Sizi doğru anladıysam; gelen ödeme emirlerini almadığım ve gerçekten ev sahibinin oğlu burada oturmadığı için; Eve haciz gelir diye korkmak gerekmiyor??
Gelen tebligatlar (avukatlarca gönderilmiş tebligatlar) kapıya bırakılmıştı. Gerekli mercilerden gelmedikleri için şu an sadece uyarı niteliğinde. Benim bir şey yapmak gerekiyor mu?
(Ev sahibi veya oğlu nerde oturuyor bilmiyorum. Kontratı adresleri gerçek bir adres değil.)
Firmaların avukatlarıyla iletişime geçip, onlarda kabul ederlerse kiramı bu firmalara ödeme yapmak doğru bir adım mıdır?
Bu soruyu depozito geri ödenmemesiyle ilgili bulduklarım; Hep evden çıktıktan sonra olduğu için soruyorum. Umarım çok özele girmeden hukuksal olarak neyin doğru olduğunu sorabilir miyim?
Ev sahibim depozitomu geri verecek gibi görünmüyor. Yasal olmasa dahi kiramı vermeyip depozitoma saymasını istesem. Ev sahibim kabul etmezse bile bu sefer o bana mahkeme açması gerekecek.
""" Sorum şudur: Mahkemede kira borcuma karşılık depozitodan alacağıma gösterebilir miyim? """
Çözüm etik bir çözüm değil kabul ediyorum. Fakat ev sahibimde etik davranmıyor. Eve şu ana kadar herhangi bir hasar vermedim.
Bence siz ev sahibinize veya oğluna ait borcu kafaya takmayı bırakın. Kirayı firma avukatlarına ödemek de nerden çıktı, borç sizin borcunuz değil, siz bu meseleye karışmayın. Evi kullandığınız sürece kirayı da ev sahibinize ödeyin. Madem ev sahibiniz etik davranan bir insan değil ve kendisi hakkında şüpheleriniz var, bence kirayı öderken ya elinden imzalı alındı makbuzu alın ya da kirayı ev sahibinizin banka hesabına yatırın dekontunu saklayın. Yani elden vermeyin. Eve gelirlerse şayet gösterirsiniz kimliğinizi ve kontratınızı, kiracı olduğunuzu ve ev sahibinin nerede oturduğunu bilmediğinizi söylersiniz. Tutanak tutar giderler.
Son ayınızda ev sahibinizi arayıp son ayın kirasını vermeyeceğinizi depozitoyu kiraya mahsup etmesini söyler evi boşaltırsınız. Kabul etmemesi için bir sebep olduğunu zannetmiyorum.