Devlet memurunun hakareti
serbest çalışan bir mühendisim. Belediyede memur ile teknik bir konu konuşurken , müşterimin ve diğer personelllerinde bulunduğu bir anda " umut tacirliği yapıyorsun " diyerek ithamda bulundu. Buna karşılık ben sadece sözlü olarak uyardım , herhangi bir fiili veya sözlü yanlış bir tepki vermedim. Buna karşılık , bu davranışı sebebiyle kendisine karşı nasıl bir hukuki mücadeleye girişebilirim? şimdiden teşekkürler ...
Cevap: Devlet memurunun hakareti
1) Konunun adli yönden incelenmesi
belirttiğiniz olay şikayete bağlıdır. Bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığı'na gidip o memur hakkında şiakyette bulunabilirsininz. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesi uyarınca işlem yapılmasını talep edebilirsiniz. Ancak: hakim o memurun size sarfettiği sözü hakaret niteliğinde değerlendirmesi gerekecektir. tanık olması işinizi kolaylaştıracaktır.
karşı taraf eğer bu mühendis bana hakaret etti ben de onun için ona bu sözü söyledim diye bilir. bu durum ispatı mutlaka tanık gerektiriyor. eğer siz de ona hakaret niteliğinde bir söz söylediyseniz hakim 129. maddeyi işletecektir. yani ceza indirilebilir ya da ceza verilmeyebilir...
2) İdari soruşturma yönünden:
işiniz gereği o memurla muhatab olduysanız. o kişinin görevli olduğu kuruma 657 sayılı kanunun 125/D-l maddesi (İş sahiplerine hakaret) gereğince disiplin soruşturması yapılması hususunda şikayette bulunabilirsiniz....