İşe iade başvurusunun Yönetim Kurulu Kararı ile kabul edilmesi hakkında
Merhabalar, bir kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşuna karşı kazanılmış işe iade davası sonucunda işverene işe iade başvurusu yapılmıştır. Bu meslek kuruluşunda kararlar 11 kişilik yönetim kurulu kararı ile alınıyor ve yönetim kurulu düzenli olarak her hafta toplanıyor.
Birinci sorum; İşe iade başvurusunun işverene tebliğ edildiği günden başlayarak 1 ay içerisinde, bu kurumun insan kaynakları departmanından işe iade talebiniz reddedilmiştir şeklinde bir yazı gelirse şayet, bu kararın yönetim kurulu tarafından alınmadığı gerekçesi ile bir itiraz/dava açma hakkım olur mu?
İkinci sorum; ihtarnamelere normalde cevap verme gibi bir zorunluluk yoktur, yani cevap vermeyip sessiz kalmak ihtarnamede geçen talebi reddetmek anlamına geliyor sanırım. Fakat işe iade talepli ihtarnamelere 1 ay içerisinde mutlaka cevap verilmesi gerekmez mi? Çünkü işe iadenin kabul edilip edilmeyeceği yönetim kurulu kararına bağlı. Yani mutlak suretle işe iade talebinin kabul veyahut reddedildiğine dair yönetim kurulu kararının tarafıma gönderilmesi gerekmez mi? Tek başına Yönetim Kurulu Başkanı diğer yönetim kurulu üyelerinin oyları olmaksızın böyle bir şeye karar verebilir mi?
Cevap: İşe iade başvurusunun Yönetim Kurulu Kararı ile kabul edilmesi hakkında
Alıntı:
cagjackal rumuzlu üyeden alıntı
bu kurumun insan kaynakları departmanından işe iade talebiniz reddedilmiştir şeklinde bir yazı gelirse şayet, bu kararın yönetim kurulu tarafından alınmadığı gerekçesi ile bir itiraz/dava açma hakkım olur mu?
Bence olmaz.
Alıntı:
Fakat işe iade talepli ihtarnamelere 1 ay içerisinde mutlaka cevap verilmesi gerekmez mi?
İşe iade yönünde yapılan başvurulara yazılı cevap verilir şeklinde bir mevzuat yok. Süresi içerisinde talebinize yanıt verilmemesi zaten talebinizin reddedildiğini göstermesi açısından yeterli.
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
Bence olmaz.
İşe iade yönünde yapılan başvurulara yazılı cevap verilir şeklinde bir mevzuat yok. Süresi içerisinde talebinize yanıt verilmemesi zaten talebinizin reddedildiğini göstermesi açısından yeterli.
Peki bu kararı kurum içerisinde kimin vereceğine veya vermesi gerektiğine dair herhangi bir yerleşik içtihat yok mu bildiğiniz? Bu son derece suistimale açık bir olay oluyor o zaman. İnsan kaynakları müdürü bu yetkiyi kendisinde görüp kendi imzası ile işe iade istemini reddederse ne olacaktır? Ya da yönetim kurulu başkanı insan kaynakları müdürüne "yönetime sunmaya gerek yok, ben istemiyorum işe iadesini" derse bu kararın usülüne göre verildiğini kim iddia edebilir?
Ayrıca olayda sözleşmenin feshi kararı yönetim kurulu kararı ile verilmiştir.
- - - Updated - - -
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
Bence olmaz.
Peki bu kararı kurum içerisinde kimin vereceğine veya vermesi gerektiğine dair herhangi bir yerleşik içtihat yok mu bildiğiniz? Bu son derece suistimale açık bir olay oluyor o zaman. İnsan kaynakları müdürü bu yetkiyi kendisinde görüp kendi imzası ile işe iade istemini reddederse ne olacaktır? Ya da yönetim kurulu başkanı insan kaynakları müdürüne "yönetime sunmaya gerek yok, ben istemiyorum işe iadesini" derse bu kararın usülüne göre verildiğini kim iddia edebilir?
Ayrıca olayda sözleşmenin feshi kararı yönetim kurulu kararı ile verilmiştir.
Alıntı:
İnsan kaynakları müdürü bu yetkiyi kendisinde görüp kendi imzası ile işe iade istemini reddederse ne olacaktır?
İşe başlatmama tazminatlarınızın ödenmemesi halinden tazminatlarınızı yargı yolu ile alabilmeniz bakımından elinizde hukuki bir belgeniz olacaktır.