Ben 94 münih doğumluyum 12yaşıma kadar almanyada yaşadım ve 6.sınıfı orda bitirdim.2007de ailem ile birlikte kesin dönüş yaptık.Oturma iznimi de geçen sene uzatamadım(uzatmadılar).Benim şöyle bir sorum olacak.Çifte vatandaş olabilme imkanım varmı ?
Printable View
Ben 94 münih doğumluyum 12yaşıma kadar almanyada yaşadım ve 6.sınıfı orda bitirdim.2007de ailem ile birlikte kesin dönüş yaptık.Oturma iznimi de geçen sene uzatamadım(uzatmadılar).Benim şöyle bir sorum olacak.Çifte vatandaş olabilme imkanım varmı ?
Merhaba,
Cifte vatandaslik hakki öncelikle kimse icin yok, bunu belirteyim, zira Almanya 2000 yilindan itibaren Alman vatandasligina gecenlerin sahip olduklari ülke vatandasliklarini terk etmelerini istemektedir. Yalniz sizin yasiniz itibariyle ve 6. sinifi da orada tamamlamis olmanizdan ötürü geri dönüs hakkiniz var. Oturum yasasi 37. madde "Geri dönüs hakki"ni düzenler. 6. sinifi orada bitirmis olmanizdan ötürü Almancanizin yeterli oldugunu düsünüp cevirmiyorum Türkceye. Sorunuz olursa sorabilirsiniz elbette:
AufenthG § 37
Recht auf Wiederkehr
(1) Einem Ausländer, der als Minderjähriger rechtmäßig seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Bundesgebiet hatte, ist eine Aufenthaltserlaubnis zu erteilen, wenn
1. der Ausländer sich vor seiner Ausreise acht Jahre rechtmäßig im Bundesgebiet aufgehalten und sechs Jahre im Bundesgebiet eine Schule besucht hat,
2. sein Lebensunterhalt aus eigener Erwerbstätigkeit oder durch eine Unterhaltsverpflichtung gesichert ist, die ein Dritter für die Dauer von fünf Jahren übernommen hat, und
3. der Antrag auf Erteilung der Aufenthaltserlaubnis nach Vollendung des 15. und vor Vollendung des 21. Lebensjahres sowie vor Ablauf von fünf Jahren seit der Ausreise gestellt wird.
Die Aufenthaltserlaubnis berechtigt zur Ausübung einer Erwerbstätigkeit.