Ön alım hakkını kullanmak
Merhaba,
390 metre kare arsanin 260 metre karesi benim 130 metre karesi komşumuza aitti.Uç ay önce komşum bana haber vermeden 130 metre karelik hissesini bir başkasına satmis. Ben gecen gün tesadüfen öğrendim. Bu hisseyi alan yeni hissedara, bu satisa karşı cikacagimi, on alim hakkımı kullanacagimi soyledigim icin, yeni hissedar da hemen ertesi gün, 130 metrelik hissenin 110 metre karesini bir müteahhide cok yüksek deger gostererek satmis. Kendisine de 20 metre kare birakmis. Burada benim on alim hakkim hala devam etmekte midir?
İlk aliciya (Onda halen 20 metre kare durmaktadır) o 20 metre kare icin hala ön alım davası açabilir miyim? Yoksa yalnızca ikinci satis olan 110 metre kare icin mi dava açabilirim.
Bu konuda bilgilendirirseniz şimdiden teşekkur ederim.
Cevap: Ön alım hakkını kullanmak
Bu konuyu araştırıyorum.Birazdan cevabımı yazıcam Musa Bey.
- - - Updated - - -
tapuya şerhli bir ön alım hakkınız bulunuyorsa, kurucu yenilik doğuran haklardan olan ön alım hakkınıza dayanarak satış işlemini iptal ettirebilirsiniz.Ön alım hakkı kesinlikle korunmaktadır bu konuda.Yani ön alım hakkınızın bulunduğu arsada öncelik sizindir sizden habersiz satış gerçekleşirse bu satış işlemi mutlak butlan(kesin hükümsüzlük)'a dayandırılabilir.
İyi günler dilerim.
Sayın Saranoza tesekkur ederim cevabınız icin.
Yalniz birinci asamaya, yani ilk satisa mi ( su anda elinde hala daha 20 metre kare tutuyor)
on alım davası acmak gerekir yoksa ikisine ayri ayri mi dava acacagiz?
tesekkur ederim.
3. kişiye dava açamazsınız. Siz size ön alım hakkı veren şahısa karşı dava açabilrsiniz.Yine de burda yarım yamalak bilgiyle hareket etmeyin olayı tam olarak analiz etmeliyiz.Bir avukata gitmeniz gerek.