Miras - Ortaklığın Giderilmesi Davası
Merhabalar yine çevremde bulunup hukuki olarak bilgi sahibi olmak isteyen birisine yardım etmek için buraya yazıyorum.Zannediyorum bu 5 konumum 3ü çevremdeki sevdiğim saydığım kişilere yardım amacı ile açmış olduğum konulardır.Velhasıl bu seferki konu biraz karışık anladığım kadarı ile.
Söz konusu davaya gelirsek aslında olağan bir miras davası gibi başlıyor ve merhum kişi tarafından mirasçılarına bir daire kalıyor. Daha sonraları mirascılar anlaşmalığa girip ortaklığın giderilmesi davasını mirasçılardan birisi açıyor. Mahkeme dün sonuçlanıyor ve temyizi açık. Buraya kadar bu davaların işleyişi böyledir . Fakat işleyişi sırasında yapılması gerekenler vardır bildiğiniz gibi.
Şimdi yapılmayanlar için izninizle birkaç sorumuz var ,değerli zamanlarınızı ayırıp cevap verir iseniz...
Dava sırasında bilir kişi daireye gidip keşfini yapıyor fakat bu kıymet bedeli sanıklara yani mirascıların hiçbirine tebliğ edilmiyor. Tebliğ edilmediği halde mahkeme tebliğ edilmiş ve itiraz olmamış gibi davayı sonuçlandırmış.Forumda okuduğum kadarı ile bu kıymet bedelinin taraflara(ilgili herkese) tebliğ edilmesi gerektiğidir.
Bunun yanında bir diğer önemli konu (veya yine bana önemli geliyor..hukuki cahilliğime veriniz lütfen) arkadaşın dediğine göre mirascılardan birisi hem sağır hem dilsiz. Kısacası dava açıldığı zaman mirascılardan biri, daha elindeki dava tebliğinin ne olduğunun bile farkında değildi. Bakıcılarının kötü niyetli olmaları ,sağır ve dilsiz (fakat el kol hareketleri ile anlaşabilen) birinin bu davaya itiraz etmek istese bile ,edememesini sağlayacağı için bu dava için bir sorun etmiyor mu ? Davanın düşmesi için veya karara itiraz için bu sebepler yeterli değil midir?
Siz değerli avukatlarımızdan ve hukuk severlerden konu ile ilgili nacizane fikirlerini rica ediyorum.
Saygılarımla
Cevap: Miras - Ortaklığın Giderilmesi Davası
Tekrardan merhabalar,
Perşembe günü olayı yaşayan arkadaş ile kararı almak için adliyeye gittik. Orada öğrendiğimiz bir konuya çok şaşırdık. Konu şu;
Dava sırasında Sn. hakim/hakime tarafından keşif kararı verilmiş ve keşik sonucunu taraflar tebliğ için beklemiş . Çünkü itiraz etmek için bildiğiniz üzere 7 gün süre var. Arkadaşımın dediği onlar bu keşif sonucunu beklerlerken (dava sırasında mahkeme kalemi bu kesif sonucunun tebliğ edileceğini söylüyor) dava sonuçlanmış...Temyiz yolu açık orası bir +...
Velhasıl söylediğim gibi kararı almaya gittiğimizde oradan birisi Kanunun değiştiğini ,eger keşif 1 ekimden önce yapılmış ise tebliğinin zorunlu olmadığını, zorunluluğun bu kanun değişikliğinin geçerli olduğu 1 ekimden itibaren geldiğini bize aktardı...
Bu konuda bizi biraz aydınlatır iseniz mutlu olacağım.
Saygılarımla
Cevap: Miras - Ortaklığın Giderilmesi Davası
Dava dilekçesi tebliğ edilmiş ise ayrıca bedel tespit raporunun tebliğine gerek yok. Sağır dilsiz kişi eğer kısıtlı değil ise o zaman kısıtlanması talep edilip temyiz süresi geçmeden bildirim yapılmalı. O zaman bozulabilir.