Dosya masrafı/komisyonun geri alınması için
Merhabalar, geçen senelerde iki bankadan kullanılmış olan tüketici kredisinden tahsil edilen dosya masrafı/komisyonunu geri almak için iki bankaya da kesintilerin iadesi ve ne kadar kesildiğine dair belgelerin ibrazını içeren bir dilekçe yazmıştım. Sonuç olarak iki bankadan da aynı kopyala yapıştır tarzda, alınan masrafların sözleşme gereği olduğu falan yazılmış, fakat ne kadar kesildiğine dair herhangi bir belge göndermemişler. Şimdi ben bu yazılar ile tüketici hakem heyetine başvurmak istiyorum, fakat elimde rakamsal bir bilgi yok. Zamanında ne kadar kesinti yapıldığına dair belgeyi almadan direkt hakem heyetine başvursam kabu görür mü, yoksa mutlaka rakam bilgisi şart mıdır? Özellikle daha önce bu konu ile uğraşmış veya kazanmış arkadaşlardan yardım bekliyorum. Teşekkürler
Cevap: Dosya masrafı/komisyonun geri alınması için
Eğer kredinizi zamanından önce kapadıysanız ve bir hayat sigortası yapıldı ise, hesabı kapadıktan sonraya ait hayat sigortası primlerinizi isteyebiliyorsunuz. Örneğin 18 aylık kredi almışsanız, 24 aylık sigorta yapılmış olabiliyor.
Bunun dışında; ödediğiniz faizler, gecikme cezaları, komisyon, masraf gibi kalemlerde bankalar tüketici mahkemesine gidiyorlar ve davayı kazanıp müşteriye yüklü bir yargılama gideri bıraktırabiliyorlar. Bu yüzden itiraz edeceğiniz kalemlere dikkat etmenizi öneririm.
- - - Updated - - -
Eğer kredinizi zamanından önce kapadıysanız ve bir hayat sigortası yapıldı ise, hesabı kapadıktan sonraya ait hayat sigortası primlerinizi isteyebiliyorsunuz. Örneğin 18 aylık kredi almışsanız, 24 aylık sigorta yapılmış olabiliyor.
Bunun dışında; ödediğiniz faizler, gecikme cezaları, komisyon, masraf gibi kalemlerde bankalar tüketici mahkemesine gidiyorlar ve davayı kazanıp müşteriye yüklü bir yargılama gideri bıraktırabiliyorlar. Bu yüzden itiraz edeceğiniz kalemlere dikkat etmenizi öneririm.
Sayın Eker cevabınız için teşekkür ederim. Ancak neredeyse her gün konu ile ilgili kazanılmış en az iki dava örneği internete düşüyor. Çoğu da kesinleşerek bankadan icra ile tahsil edilmiş alacaklar. İllaki kaybedenler de vardır fakat henüz nete düşmüş bir karara denk gelmedim. Kararların çoğunda, sözleşmede yazıyor olsa bile, bu masrafın tüketici ile birebir müzakeresinin banka tarafından kanıtlanması isteniyor ve ayrıca Yargıtayın 13. dairesinin vermiş olduğu bir karara göre bu masrafın o kredinin verilmesine yönelik gerçekten kesilmesi zorunlu olan bir masraf olup olmadığının tespiti istenmiştir. Sırf "sözleşmede yazıyor ise alınır" mantığıyla bakılacak olursa, o zaman bankanın sırf kesinti olması açısından yazacağı kalemlerin haddi hesabı olmaz. Benim itiraz edeceğim kalem sadece dosya masrafı ve komisyonlardır. Bunun arkasından kredi kartı aidatları için de mücadele etmeyi düşünüyorum zira onunla ilgili de emsal kararlar bir hayli fazla.
- - - Updated - - -
Sayın Eker cevabınız için teşekkür ederim. Ancak neredeyse her gün konu ile ilgili kazanılmış en az iki dava örneği internete düşüyor. Çoğu da kesinleşerek bankadan icra ile tahsil edilmiş alacaklar. İllaki kaybedenler de vardır fakat henüz nete düşmüş bir karara denk gelmedim. Kararların çoğunda, sözleşmede yazıyor olsa bile, bu masrafın tüketici ile birebir müzakeresinin banka tarafından kanıtlanması isteniyor ve ayrıca Yargıtayın 13. dairesinin vermiş olduğu bir karara göre bu masrafın o kredinin verilmesine yönelik gerçekten kesilmesi zorunlu olan bir masraf olup olmadığının tespiti istenmiştir. Sırf "sözleşmede yazıyor ise alınır" mantığıyla bakılacak olursa, o zaman bankanın sırf kesinti olması açısından yazacağı kalemlerin haddi hesabı olmaz. Benim itiraz edeceğim kalem sadece dosya masrafı ve komisyonlardır. Bunun arkasından kredi kartı aidatları için de mücadele etmeyi düşünüyorum zira onunla ilgili de emsal kararlar bir hayli fazla.
sayın üye kusura bakmayın rahatsız ediyorum ama sizden bir ricam var.ilgilenirseniz sevinirim .ben ısparta merkezde çalışan bir öğretmenim. iş bankasından tüketici kredisi çekmiştim geçmiş senelerde(çeşitli yıllarda 4-5 kez ve ödemeler 1'i dışında tamamlanmıştır 1 tanesini halen düzenli ödemekteyim).2012 eylül ayında dosya masrafı İadesi için il hakem heyetine dilekçe verdim karar lehime çıktı ve çektiğim tüketici kredimden kesilen dosya masrafı 125 tl nin iadesi kararı çıktı. .ama banka tüketici mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesine itiraz etmiş beni mahkemeye vermiş 14 aralıkta . 19 aralıkta yani bugün elime kağıt geldi .koca iş bankası 125 tl için uğraşıyor benimle yaa. ben şimdi ne yapıcam bana 2 hafta süre vermişler ne yapmam lazım yardım eder misiniz bununla ilgili emsal karar yada savunma dilekçem itiraz dilekçem için ne yapmam lazım karşı dilekçe yazmam lazım nasıl bi şey olmalı mahkemeye vereceğim dilekçe için örnekler varsa yollarsanız çok sevinirim. şimdiden ilgi ve yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.
mail adresim: ersencan1@hotmail.com