30 lira için dava mı açmalı?
Selam,
Taşındığım apartmanda bir yönetim bulunmuyor. 6 daireden oluşan apartmanda kiracı olarak ikamet eden iş yeri (aynı zamanda dönemin yöneticisi) tabir-i caiz ise tası tarağı toplayıp iş yerinden ayrılmış. Buna mukabil yönetim defteri vs. hepsi kendisiyle beraber gitmiş. Maalesef bunu yapan da bir avukatlık bürosu. Aidat ödemediğinden maada, bir de apartmana yaklaşık 360 TL borç bırakmış.
Apartmanın ortak giderlerini parça parça dairelere bölmüşler (birisi elektrik ödüyor, birisi apartmanı yıkatıyor vs.) Diğer giderler de alt kat komşum giderleri paylaşmayanlardan 30 tl alıp ödüyor. Haliyle hesaplar çorba olmuş, asansöre bakıp yaptırılmamış, bir kısım yüklü masrafı alt kat komşum karşılamaya çalışmış. Defter tutulmuyor.
Ben yeni yönetici olup, derleyip toplamak istedim. Kat mülkiyeti kanununu bir kaç gündür inceliyorum. İlk etapta yönetim kurulu toplantısı yapılması lazım anladığım kadarıyla. Yönetim kurulu için 3 üye seçilmesi lazım malikler arasından. Yönetim kurulu biten senenin bütçesini ibra etmesi gerekiyor ve tüm maliklerin oy çokluğuyla bir yönetici ve denetçi seçmesi gerekiyor. Ardından, yeni defter açılıp (2013 için) o yıl için yapılacak işlerin karara bağlanması gerekiyor. Sanırım buraya kadar böyle işlemesi gerekiyor.
Benim sorum burada başlıyor. Yukarıda anlattığım işlem sırası doğru mu, eksik var mı? Biten senenin bütçesi nasıl ibra edilmeli? Eskiden gelen borç nasıl temizlenmeli? Borcu bırakıp giden avukatlık bürosu sahiplerinden bu para nasıl tahsil edilmeli? Ben yeni yönetimi devralırken geçmişten gelen mevzulardan kendimi nasıl koruyabilirim?
Aidat 30 TL ve bunu ödememekte direnen 2 komşu var. Bunlar yüksek 1. katta oturduklarını bahane ederek, asansörü kullanmadıklarını söylüyorlar ve aidatı ödememekte direniyorlar. Ancak kat mülkiyeti kanunu tabi sadece zemin katta oturanların, asansör işletme ve bakım giderlerine katılmamalarına müsaade ediyor. Şimdi 30 TL için dava açılmayacağına göre, komşuyla kötü olmak istemeyeceğime göre ve ikna edememe ihtimaline göre bu parayı nasıl günü gününe tahsil ederim?
Teşekkürlerimle,
Cevap: 30 lira için dava mı açmalı?
Siz kat malikimi yoksa kiraci misiniz?
7 daire ye kadar resmi yönetim şart değil.
Ama 4 daire %51 kat maliki oy ve arsa payı çokluğu ile isterse yönetici (kat maliki olmak zorunda değil), Denetçi (kat maliki olmak zorunda), yedek üye (kat maliki olmak zorunda) seçilebilir.
Aidatları yüksek tutup geçmiş zaman giderlerini de telafi edebilirsiniz.
KMK 20 ye göre tüm malikler tüm giderlere arsa payı oranında katılmak zorunda.
Yüksek zeminde oturanlar merdiven elektirigi ve merdiven temizliği giderlerine katılmak zorunda.
Asansör Kapısı yüksek zeminde kilitlenip sabitlenip kullanımları engellenebilir. (böylelikle sadece asansör giderlerinden muaf olabilirler)
%51 oy ve arsa payı çoğunluğu ile seçilen yönetici kat maliki olmasa bile KMK ya göre aidat tahsili için avukat tutup dava açma hakkına sahiptir.
Diğer malikler de dava açma hakkına sahiptir.
Kat maliki olmayan yönetici aidat harici dava açamaz.
Selam,
Hızlı cevabınız için teşekkürler Hakkaniyetli. Evet o kısmı atlamışım. Ben daireyi satın alıp taşındım, mülk sahibiyim. Ancak bir hatam var, mülkü satın alırken yöneticiye, yönetim durumunu ve borç durumunu sormadım. Yukarıda bahsettiğim avukatlık bürosu, benim dairemde kiracı olarak bulunmuş ve işyeri olarak kullanmışlar.
Aslında binada 6 mesken, 2 de dükkan mevcut. Yüksek zemin değil de yüksek 1. katlar var apartmanda. Yani asansör kullanımı yok deseler dahi; o dairelere gelen misafirler, tüp-su getirenler, cihaz mobilya kurulumuna gelenler, onlar adına zaten kullanıyorlar. Kaldı ki asansörün 1. kata çıkış butonunu iptal ettirsem dahi, 2. kata çıkıp oradan aşağı yürüyecekler bu sefer :) KMK'ya göre asansör dahil tüm giderlere katılmakla mükellef görünüyorlar. (Zemin katta değiller)
Peki şunu sormak isterim. Geçmiş yılların maddi kısmını bir şekilde halletmişler. Kimisi çok ödemiş, kimisi hiç ödememiş vs. Çok ödeyen sineye çekmeye hazır. Peki, bu haliyle geçmiş yılların defterlerini nasıl halledebilirim? Ortada bir defter yok, noter onayı yok, kurul düzenlenmemiş, bütçe ibra edilmemiş. Sıfıra sıfır her şey. Ne önerirdiniz?
İkinci sorum, şimdi yönetimi devraldığımda 30 lira aidatı ilgili ayın 1-15 arası toplayacağım ancak muhakkak 2-3 ay sarkıtıp ödemeye çalışan olacak. İlk toplantıda basit gecikme faizi de koyduracağım. Gecikme faizini yansıtmak istemem, caydırıcı olsun diye düşünüyorum. Ancak ödemeyen ve dava açma noktasına getirip sonra ödeyene ne yapacağız? 30 TL için dava mı açacağım?
Alıntı:
Analyzer rumuzlu üyeden alıntı
Aslında binada 6 mesken, 2 de dükkan mevcut.
Peki şunu sormak isterim. Geçmiş yılların maddi kısmını bir şekilde halletmişler. Kimisi çok ödemiş, kimisi hiç ödememiş vs. Çok ödeyen sineye çekmeye hazır. Peki, bu haliyle geçmiş yılların defterlerini nasıl halledebilirim?
Ortada bir defter yok, noter onayı yok, kurul düzenlenmemiş, bütçe ibra edilmemiş. Sıfıra sıfır her şey.
Ne önerirdiniz?
İkinci sorum, şimdi yönetimi devraldığımda 30 lira aidatı ilgili ayın 1-15 arası toplayacağım ancak muhakkak 2-3 ay sarkıtıp ödemeye çalışan olacak. İlk toplantıda basit gecikme faizi de koyduracağım. Gecikme faizini yansıtmak istemem, caydırıcı olsun diye düşünüyorum. Ancak ödemeyen ve dava açma noktasına getirip sonra ödeyene ne yapacağız?
30 TL için dava mı açacağım?
2 dükkan tapuları ayrı ayrı ise toplamda 8 bağımsız bölüm demektir ve 8 bağımsız bölüm olunca noter tasdikli toplantı karar defteri gerekli.
Kat malikleri toplantısında alınan kararları yazarsınız.
Toplantıda sadece kat malikleri ve vekaletli temsil eden vekilleri oy kullanabilir.
Vekaletleri yoksa Kiracılar oy kullanmaz.
Cevaplar
1- geçmişi unutun ve yeni bir defter ve yeni bir sayfa ile taze bir başlangıç yapın.
2- Gecikme Tazminatı (faizi) KMK da belirtilmiştir aylık % 5 dir.
3- Gecikenleri girisdeki ilan panosunda ilan edin utanıp öderler.
4- Muteber ve yakin bir bankada Apartmanınız yönetimi adına bir aidat hesabi açtırın.
KMK 35 Yönetici, yardımcısı ve denetçi nin isim soy isim ve tlf numaralarını, aylık aidatınızı ve banka hesap nosunu ilan panosuna yazın. ( yazilmaz ise 250.- tl cezasi var.)
Defterleri alıp gidene yaptırım yok mu?
Selam,
Cevap için çok teşekkürler sayın Hakkaniyetli. Sayın meraklıüye, sanırım dava açmaktan başka şans görünmüyor. Aslında hukuk sisteminde aklıma yatmayan noktalar var. Mesela bir dava açmak isteseniz, dilekçeyi kendiniz hazırlasanız, vekil tayin etmeseniz bile örneğin 100 lira masrafı oluyor. Ama sıkıntı olan meblağ bundan düşükse eliniz kolunuz bağlanıyor. Ya da diğer konuda belirtildiği gibi, mesela komşu gürültü yapıyor, şahit de var. Ama yapmamasını nasıl sağlayacaksınız, dava mı açacaksınız? Ufak tefek konular için yaptırım mekanizması olması gerekmez mi? (Kadılık müessesesinden bahsetmiyorum) Kabahatler kanunu o konuda aslında bir ilerleme ama yeterli değil bence.
Alıntı:
Analyzer rumuzlu üyeden alıntı
Selam,
Cevap için çok teşekkürler sayın Hakkaniyetli. Sayın meraklıüye, sanırım dava açmaktan başka şans görünmüyor. Aslında hukuk sisteminde aklıma yatmayan noktalar var. Mesela bir dava açmak isteseniz, dilekçeyi kendiniz hazırlasanız, vekil tayin etmeseniz bile örneğin 100 lira masrafı oluyor. Ama sıkıntı olan meblağ bundan düşükse eliniz kolunuz bağlanıyor. Ya da diğer konuda belirtildiği gibi, mesela komşu gürültü yapıyor, şahit de var. Ama yapmamasını nasıl sağlayacaksınız, dava mı açacaksınız? Ufak tefek konular için yaptırım mekanizması olması gerekmez mi? (Kadılık müessesesinden bahsetmiyorum) Kabahatler kanunu o konuda aslında bir ilerleme ama yeterli değil bence.
Dava açmak bilirkişi rapor ücreti filan peşin ödenecek en az 650.- TL den başlıyor. (kendi tecrübem)
Bence eskiyi unutun başınız ağrımasın.
Geleceğe bakin.