Sayın Hukike.net üyeleri,
ismim Fatih Özcan. Çevre Mühendisiyim.
29.04.2009 tarihli ve 27214 numaralı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren çevre kanununca alınması gereken izin ve lisanlar yönetmeliği ile birlikte çevre alanına "çevre görevlisi" kavramı sokulmuştur.
27757 sayılı resmi gazete ile yürürlüğe giren Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkındaki yönetmelikte çevre görevlisi için şu tanım yapılmaktadır. "Çevre görevlisi: Faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olan ve/veya neden olabilecek ve Çevre Kanununa göre yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca denetime tâbi kurum, kuruluş veya işletmelerin faaliyetlerinin mevzuata uygunluğunu, alınan tedbirlerin etkili olarak uygulanıp uygulanmadığını değerlendiren, tesis içi yıllık iç tetkik programları düzenleyen tesiste veya çevre yönetim hizmeti veren çevre danışmanlık firmasında çalışan görevliyi," olarak tanımlanmaktadır.
Fazla uzatmadan soruma gelmek istiyorum. şimdi yeni bir taslak yayınlanmak üzere. Bu taslakta aşağıdaki madde bulunmaktadır.
MADDE 5 – (1) Tesis veya faaliyet ile bunların çevre yönetim birimlerinde veya yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarında çalışacak çevre görevlilerinde aranılacak nitelikler şunlardır:
a) En az dört yıllık üniversitelerin çevre mühendisliği bölümünden mezun olmak ve/veya çevre ile ilgili teknik konularda yüksek lisans veya üzeri eğitim almış olmak ve çevre mevzuatı konusunda Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavında başarılı olmak,
b) En az dört yıllık üniversitelerin mühendislik bölümlerinden veya fen/fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya, biyokimya, biyoloji bölümlerinden veya veteriner fakültelerinden mezun olmak ve temel çevre ve çevre mevzuatı konularında Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olmak,
c) Bu yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası kapsamında çalışmış olmak,
şartlarını sağlamakla yükümlüdür.
MADDE 6 – (1) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen özelliklere sahip kişilerden Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda 70 ve üzeri puan alarak başarılı olanlara Bakanlık tarafından çevre görevlisi belgesi verilir.
(2) En az dört (4) yıllık üniversite mezunu olup, Bakanlık veya Mülga Çevre veya Mülga Çevre ve Orman Bakanlıkların merkez ve taşra teşkilatlarının;
a) Çevresel etki değerlendirmesi, çevre yönetimi, izin ve denetim, belgelendirme ile ilgili teknik birimlerinde çevre mevzuatı kapsamında en az 4 (dört) yıl çalışmış olanlarla,
b) Teftiş kurullarında, en az 5 defa çevre mevzuatı kapsamında teftiş yapmış müfettişlere
c) Çevresel etki değerlendirmesi, çevre yönetimi, izin ve denetim ile ilgili teknik birimlerde şube müdürü, il müdürü, il müdür yardımcısı, daire başkanı ve üstü görevlerde görev yapmış olanlara,
istekleri hâlinde sınav ve ücret şartı aranmaksızın çevre görevlisi belgesi verilir.
ç) (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında çevre görevlisi belgesi alan kişiler, çevre mühendisleri ile aynı hakka sahip olarak kabul edilir.
Bu yönetmelikte bakanlığın yapacağı bir sınav ile diğer meslek dalları da çevre görevlisi olmakta ve (ç) bendinde gördüğünüz üzere "çevre görevlisi belgesi alan kişiler, çevre mühendisleri ile aynı hakka sahip olarak kabul edilir." denmektedir.
Benim soruma gelince bakanlık yasal olarak böyle bir sınav yapmaya yetkili midir?
Temel çevre eğitimi ve çevre mevzuatı bilgisine dayalı bir sınav sonucunda "çevre görevlisi belgesi alan kişiler, çevre mühendisleri ile aynı hakka sahip olarak kabul edilir." diyebilir mi? Bu durumu engelleyen bir yasa maddesi mevcut mudur?
Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Çevre ve Şehircilik bakanlığı çıkardığı yönetmelikler ile bir mesleği katletmeye çalışmaktadır. Bizde herhangi bir düzenleme yapılmaz ise yasal olarak hakkımızı aramak istiyoruz. Bu konuda nerelere nasıl bir başvuru yapmamız gerekir yönlendirirseniz memnun olurum.
Saygılar...