Kredi Garanti Fonu Kefaleti
Öncelikle herkese merhaba,
Site de kefalet ile ilgili genelde bankalarda olan GKS kefaletleri ile ilgili cayma veya mevcuttan ilerisi için kefil olmama durumlarından bahsedilmiş. Ancak benim durumum biraz daha farklı. Ben eskiden çalıştığım bir şirketin bankadan kullanacağı krediye kefil olan devletin kurum Kredi Garanti Fonu'na kefil oldum. Bu kefalet işlemi sonucunda kurum ben ve diğer 2 kişiden hem kefalet taahhütnamesi hem de emre muharrer senet aldı. İşbu kredinin uzun vadeli bir kredi ve ödemesi kredi kullanımından itibaren 2 sene sonra başladı ve 5 yıl sürecek. Bu uzun sürecin 2. yılında ben firmadan ayrıldım. Kredi ödemeleri kasım 2012 den itibaren başladı. KRedinin ödenip ödenmediğini bilmiyorum. Eğer kredi ödenmezse banka KGF den alacağını talep edecek KGF'de ödemeye müteakiben sanırım bize gelecek. Firma her ne kadar kefalet limiti kadar ipoteğe sahip olsa da kolay yol olan kefillere gitmeyi deneyebilir. Rakam oldukça yüksek. Mantık olarak bankalara verilen kefalet ile aynı olsa da sizce KGF için verilen kefaletten cayma hakkım var mı? Sizce yoksa bu kefaletimin sadece mevcut krediler için geçerli olması için bankaya mı yoksa KGF'ye mi yoksa ikisine birden mi ihtarname çekmeliyim?
Son olarak çekilecek bu ihtarname için bir örnek nereden bulabilirim?
Saygılarımla,
Cevap: Kredi Garanti Fonu Kefaleti
Kredi Garanti Fonu (KGF) özel kanunla kurulmuş bir kuruluştur. Her ne kadar sonradan sermaye ve sahiplik durumu TOBB'ne geçmiş olsa da katma bütçeli kamu kurumu niteliğini korumuktadır. Sizin durumunuzda kredi kullandıran banka muhatabınız olamaz. Zira banka KGF'ndan alınan kefalete istinaden kaynak kullandırmıştır. Ödeme acziyeti durumunda banka size değil, KGF'na rücu ederek alacağını alacaktır. Şüphesiz bu durumda KGF kefaletten kaynaklanan sorunun çözümü için elindeki teminatlara rücu edecektir ki bu teminatların birisi de sizin kefaletinizdir. Bu yönü ile KGF nezdinde var olan kefaletiniz banka ve finans kurumlarına verilen 3. şahıs kefaletleri ile aynı vasfa sahiptir. Dolayısı ile izleyeceğiniz yolda buna göre olmalıdır. Kefaletten cayma, fazlaya dair itiraz v.b. itirazlarınızı lehine kefalet verdiğiniz eski işyeriniz ile KGF'nu muhatap alma durumundasınız. Fakat her ne kadar KGF bankaların teminat olarak kabul etmediği değerleri teminat olarka kabul etse de bir çalışanın şahsi kefaletini alması çok nadir bir durumdur ki KGF uygulamalarını yakinen bilen birisi olmama rağmen ilk kez böyle bir durumla karşılaştığımı da ifade etmeliyim.
Cevap: Kredi Garanti Fonu Kefaleti
Alıntı:
ismail kılaz rumuzlu üyeden alıntı
Kredi Garanti Fonu (KGF) özel kanunla kurulmuş bir kuruluştur. Her ne kadar sonradan sermaye ve sahiplik durumu TOBB'ne geçmiş olsa da katma bütçeli kamu kurumu niteliğini korumuktadır. Sizin durumunuzda kredi kullandıran banka muhatabınız olamaz. Zira banka KGF'ndan alınan kefalete istinaden kaynak kullandırmıştır. Ödeme acziyeti durumunda banka size değil, KGF'na rücu ederek alacağını alacaktır. Şüphesiz bu durumda KGF kefaletten kaynaklanan sorunun çözümü için elindeki teminatlara rücu edecektir ki bu teminatların birisi de sizin kefaletinizdir. Bu yönü ile KGF nezdinde var olan kefaletiniz banka ve finans kurumlarına verilen 3. şahıs kefaletleri ile aynı vasfa sahiptir. Dolayısı ile izleyeceğiniz yolda buna göre olmalıdır. Kefaletten cayma, fazlaya dair itiraz v.b. itirazlarınızı lehine kefalet verdiğiniz eski işyeriniz ile KGF'nu muhatap alma durumundasınız. Fakat her ne kadar KGF bankaların teminat olarak kabul etmediği değerleri teminat olarka kabul etse de bir çalışanın şahsi kefaletini alması çok nadir bir durumdur ki KGF uygulamalarını yakinen bilen birisi olmama rağmen ilk kez böyle bir durumla karşılaştığımı da ifade etmeliyim.
Oncelikle yanıtınız için teşekkür ederim... Çalışan olmanın ötesinde o zamanki TTK'nın zorunluluğu olan 5 ortak kriterini tamamlamak için %0,80 oranında şirkete ortaklığım olduğu için sanırım boyle bir kefalet aldılar... Size sormak istediğim bu kefaletten kurtulmak veyahut en azından ileride kullanılacak kredileri engellemek için ne yapmalıyım?