Herkese merhaba
Gelinlik magazamiz var. sahis firmasidir. bu sahis firmasi altinda internette elektrik ve hirdavat malzemeleri satabilir miyim ?
Yani bir sahis firmasi faaliyetini nasil belirliyoruz ?
cevaplariniz icin simdiden tesekkur ederim
Printable View
Herkese merhaba
Gelinlik magazamiz var. sahis firmasidir. bu sahis firmasi altinda internette elektrik ve hirdavat malzemeleri satabilir miyim ?
Yani bir sahis firmasi faaliyetini nasil belirliyoruz ?
cevaplariniz icin simdiden tesekkur ederim
Büyük olasılıkla vergi dairesine dilekçe vermeniz gerekir zannediyorum.
Muhasebecinize sorsanız daha iyi. Çünkü bu hukukiden ziyada mali bir konu.
Bana kalırsa bağlı olacağınız meslek odası ile ilgili. Yani "terziler odası" na bağlı iken şimdi "elektrikçiler odası" na bağlanmanız gerek gbi bir şeyler çıkabilir.
Alım-satım yapanlar da dahil olmak üzere işyeri sahipleri bir meslek odasına bağlıdır. Eğer esnaf odalarından birine bağlı değilse, sanayi / ticaret odasına bağlıdır. Ticaret odalarında ise, işkolu seçilir. İşkolu değişirse bunun ticaret odasına bildirilmesi gerekir. Mesela bakkara odasına bağlı bir bakkal meslek değiştirip elektrik malzemesi satmak isterse, elektrikçiler odasına kayıt yaptırmalıdır. Oda kaydı olmadığında birçok işlem yapılamıyor, sonunda odaya kayıt yaptırmak zorunda kalıyorsunuz ve geriye dönük tüm aidatlar v.s. alınıyor.
Bu konudaki mevzuata hakim değilim ancak daha önce ticaret yaptığımdan aklımda kalanlar bunlar.
Durum ise hukukçulardan ziyade mali müşavirlerin ilgi alanına giriyor diye düşünüyorum.
Serbestce (bankacilik-sigortacilik gibi ozel kanunlara bagli olanlar haric) istediginiz her faaliyeti sahis firmasi ile yapabilirsiniz. Sadece dilekce ile vergi dairesine bilgi vermeniz yeterlidir. Artik sirketlerde bile (bankacilik-sigortacilik gibi ozel kanunlara bagli olanlar haric) her faaliyet yapilabiliyor. Yeni TTK nin guzel yonlerinden biri de bu...
Seçuk Bey;
Daha önce bir işyeri açarken illaki odaya kayıt yaptırılması istenirdi. Oda kaydı olmadan maliye açılış yapmazdı. Bu odanın esnafa hiç bir faydası olmaz, sadece fırsatını buldukça para alırdı. Yeni TTK'nun bunun önüne geçmiş olması güzel bir bilgi. Teşekkürler.