Yarı yarıya tapu ile alınmış evin boşanmadan sonraki paylaşımı hakkında
Merhabalar,
İlk evimizi alacağız.Evi yarı yarıya tapu olsun diyoruz.Parayı da ortak ödeyeceğiz.
Evlenirken mal ayrılığı vs seçmedik.Otomatik olarak ne varsa o şekildeyiz.
Evlendikten sonra alınan mallar ortak sayılıyor diye biliyorum.
Peki bu yüzde 50 ,yüzde 50 şeklinde aldığımız evin boşanma halinde durumu da aynı mı oluyor ?
Bu yarı yarıya tapu yapmamız çok mu gereksiz , yoksa boşanmada bir taraf diğerine üstünlük sağlıyor mu ? Çevremde benim hakkım olan yüzde 50 nin de eşe paylaştırılacağı bana anca yüzde 25 gibi birşey kalacağı söylendi.(Erkek oldugumdan dolayı) Bu yüzden bilgilerinize ihtiyacım var.
Saygılar,
Cevap: Yarı yarıya tapu ile alınmış evin boşanmadan sonraki paylaşımı hakkında
Paranın ortak ödenerek evin satın alınması durumunda her iki tarafın da katkıda bulunduğu miktar noter tarafından tasdik ettirilirse, ya da 50/50 ortaklık tapuya tescil edilirken her iki tarafın da ayrı ayrı ödediği para tapuya şerh edilirse (böyle bi yöntem var ise) sıkıntı kalmaz diye düşünüyorum. Bu durumda boşanma gibi bir konu söz konusu olursa konulan katkıya bakılarak yarı yarıya paylaşım olanağı olabilir.
Cevabınızdan anladığım kadarı ile dediğiniz şekilde yarı yarıya ödendiğini kanıtlayamazsak ne oluyor ?
Yarı yarıya ödenecek ama boşanma durumunda bayanlar bu yüzde 50 nin fazlasını mı alıyor ? Oyle ise bu yüzde 50 50 tapu olayından kaçınmam lazım.
Elinizde kanıt yok ise bile hakim evin alındığı zamanki hesap hareketlerini, kişilerin maddi durumunu, banka hesaplarını, kişisel gelirlerini incelenmesi kararını verebilir. Şu anda hakim size bunu verir eşinize de şunu verir demek biraz afaki olur. Yazdıklarınızdan ileride boşanma düşünceniz olduğu gibi bir durum ortaya çıkıyor sanki. Düşünceniz yoksa bile sırf kendinizi garanti altına almak için bile sevginizin arasına bu varsayımı koymayın. Yoksa sürekli şu kime kalacak bu kime kalacak düşüncesiyle evliliğinizi sürdürmek durumunda kalabilirsiniz.