-
Hisseli tapu
merhaba
oturduğum 3 katlı bina hisseli tapu.
annem ve babam vefat ettikten sonra ben ve kız kardeşim mirasçı sıfatıyla veraset ilamını çıkarttık.
Binanın bir katını, rahmetli babam , bana ücreti karşılığında satmış idi. Fakat elimde bana sattığına dair resmi herhangi bir ispatım yok.
Şimdi, kardeşim bana ve sana tapu çıkaralım hesabımızı bilelim , haklarımızı bölüşelim (benim evimi de hesaba katarak) diyor.
Oturduğum yerdende kendisine pay almayı hedefliyor.Ve sonrada tahminimce beni ortada koymayı düşünüyor.
Takdir edersinizki çok zor bir durumdayız. Onun evi ve kiracıları var. Benim ise bir tek oturduğum daire var.
Kanuni olarak nasıl bir yol izlemeliyim?
Kendimi korumak ve benim olan daireyi de kaybetmemek adına ne yapmalıyım?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
-
ücreti karşılığında satmıştı ifadesi dikkate alınmaz.eğer babanız ölmeden önce tapuda size devir yapmış olsaydı.bu halde bile kardeşiniz.karşılıksız ve miras hakkımı kaçırmak amacıyla bu tasarruf yapılmıştır diye.tasarruf nisabı dışında kalan ,kısım hakkında hak talebinde dahi buluna bilirdi.
hal böyle iken eşit olarak mal varlığı bölüşülecektir.
anlaşmaya çalışın.
-
Ne yapmam gerektiği konusunda çok kısmi bir yanıt aldım.
Misal; bana öyle bir hainlik yapmadı diyelim ve bu durumda ben hakkım olan daireyi nasıl adıma resmileştirebilirim ve diğer işlemler için ne yapmalıyım diye tekrardan diğer avukatlara da sormak istiyorum.
Daha geniş bir açıdan bakmak gerekirse tapuya gidip hakları bölüşerek 2 ayrı hisseli tapu alındığında biz zor duruma düşermiyiz.Ya da bize nasıl hainlik yapabilir?
-
veraset ilamı ile beraber ,tapuya gideceksiniz.ve verasette iştirakli olarak ,veraset belgesinde yazan oranlarda siz ve kardeşiniz malik olarak tapuya tescil olacaksınız.
verasette iştirak,ortaklığı iştirak halinde mülkiyet ortaklığıdır.kimse bu ortaklığı ortadan kaldırmadan tapu da satış yapamaz.bunun için taksim veya ortaklığın giderilmesi davası açılır.ve buna göre paylaşım olur.
size bir hayinlik yapması söz konusu olmaz.sadece yukarıdaki davaları açabilir.vede ecrimisil davası açabilir.çünkü ölümden itibaren onun hissesini kiraya vermiş veya oturmaktasınız.
-
Sayın Kefum,
taşınmazlarda geçerli bir satım işlemi için resmi sözleşme ve tapu sicilinde tescil işemi yapışması gerekiyorki satım işlemi geçerli olsun. Tek başına satım sözleşmesi yapılmış olması, siz ücretini vermiş dahi olsanız bu taşınmazın size ait olduğu sonucunu doğurmaz çünkü taşınmazlarda aleniyeti sağlayan tapu siciline tescil şarttır.
Bu durumda kardeşinizle eğer başka mirasçı yoksa tabi yarı yarıya babanızdan kalan mallara sahip olursunuz.Ne kardeşiniz ne de siz ortaklığın giderilmesi davası açmadan tek başınıza terekedeki bir malı tapuda satamazsınız.
Bununla beraber mirasın geçmesiyle paylaşmaya kadar terekedeki tüm mallar haklar ve borçlar elbirliği mülkiyetine tabidir.Yani bu durumda siz iki kardeşin babanızdan kalan taşınmazı kiraya verirken dahi oybirliği ile anlaşmanız gerekecektir bu durumda sayın karakolalında belirttiği üzere ecrimisil talebinde bulunabilecektir.
Şöyle bir durum da söz konusudur ki, babanızın size dairesini satmiş olması tabi bu satım işlemi geçersiz ancak geçerli olsaydı bile satım sözleşmesinin muvazaa nedeniyle geçersiz olduğu iddiasında bulunabilirdi kardeşiniz yargıtayında bu yönde kararları zaten vardır.