Ayıplı ürüne maddi manevi tazminat
2010 yılında bir ATV motosiklet satın aldım . Ancak motor bana ayıplı olarak satılmıştır. Ben bu ayıbı satın aldıktan 6 ay sonra öğrendim . satıcı bayi-servis motorun ayıplı satıldığını kabul etti “fabrikasyon hatası var” dedi. Ürünün tarafıma ayıplı olarak satıldığını da imzalı kaşeli yanıt mektubu olarak bana vermiştir. İthalatcı firma ile görüştüm ancak durumun düzeltilmesi doğrultusunda hiçbir olumlu yaklaşımda bulunmadılar. Bende bu gerekçelerle tüketici mahkemesine motorun parasının iadesi için ithalatcı firmayı ve servis-bayi yi mahkemeye verdim. Hakimin istediği bilirkişi raporunun içeriği tam olarak benim lehime gözüküyor. Ben bu davayı büyük iihtimal kazanacağıım kanatindeyim. Mahkeme şu an devam ediyor . Ancak asıl öğrenmek istediğim mesele şu: motordaki gizli ayıbın sebebiyet vermesinden dolayı motorun bir parçası kırılmıştır ve bu parçayı firma temin etmiyor. Yani motoru 1 senedir kullanamıyorum.
Kısacası motorun parasının iadesi dışında ayrıcada madi-manevi tazminat davasıda açmak istiyorum. Bu dileğimi şimdiki devam eden mahkemeye mi arzetmem gerekir yoksa tüketici davası neticelendikten sonramı vermem gerekiyor. Teşekür ederim
Cevap: Ayıplı ürüne maddi manevi tazminat
Motoru bir senedir kullanamamanızın maddi manevi tazminatı gerektirecek bir durum olarak değerlendirilebileceğini sanmıyorum. Fakat dava açmanızda herhangi bir engel de yok. Tüketici mahkemesinin lehinize karar vermesi sonrasında açabilirsiniz.
Cevap: Ayıplı ürüne maddi manevi tazminat
Bu şekilde siz her ne kadar kendinize göre mağdur olmuşta olsanız bizim tazminat hukukumuza göre bir şey elde etmeniz çok olası değil.Malın parasını yasal faiziyle alırsanız sizin için en iyi sonuç olur diye düşünüyorum.Maddi zararlarınızın(ATV gibi bir keyif aletini kullanamamayla nasıl oluşur bilmiyorum) ve manevi zararlarınızı(uzman bir heyet tarafından iddianıza bağlı geçirdiğiniz travmanın ve manevi çöküntünün raporu, buda nasıl olur bilmiyorum) belgelemeniz lazım ki bu şartlarda bu durumdan maddi ve maneviz tazminat çıkarırsanız Anahaber bültenlerinin sonlarına doğru sizin bu durumunuzun haber olması muhtemel.Denemesi bedava diycem ama değil.Ama denemesi size kalmış.Kolay gelsin.