-
Kaçak yapı - HAGB
Sanık imar kanununa muhalefetten hapis cezası alıyor neticeden 24 ay taksitle ödemek şartı ile toplamdan 12.000.-TL adli para cezasına çevriliyor. Sanığın sabıkasız olmasına rağmen ceza ertelenmiyor veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiyor. Dosya temyiz ediliyor yargıtay 4 ceza dairesi hükmün açıklanmasının geri bırakılması hususunun değerlendirilmesi için bozma yapıyor ancak yerel mahkeme sudan sebeplerle hagb sının uygulama olanağının olmadığına karar veriyor. Dosya tekrar temyiz ediliyor. Yargıtay 4 ceza dairesinin yerleşmiş içtihatlarına göre artık bu tür cezalarda hagb sına karar verilmektedir. Biz zaten temyiz dilekçemizde tüm bu hususları örnek karar ve mahkemece tespit edilmiş somut bir zararın olmadığını belirttik.
Bu durumda ;
Yargıtay 4 ceza dairesinin tekrardan hagb sı hususunda bozma kararı vermesi mümkünmüdür.? Yoksa dosya onanırmı.? Veya bu hususla ilgili düzelterek ( hagb ) onama verebilirmi.?
Şahsi görüşlerinizi bekliyorum.
Saygılar,
-
Cevap: Kaçak yapı - HAGB
HAGB karari temyize degil itiraza tabi karardır ve süresinde temyiz edilmesiyle itiraza tabi karar oldugunu belirler, suçun unsurları yönünden temyiz edildiyse bu yönde karar verir verdiği kararda bu yönde olabilir karar tam bilinmediği için söylenenler tahmindir ve mahkeme verdigi kararda HAGB hiç deginmediyse o zaman başka, ısrar kararları CGK incelenir
-
Zavallı ülkem hukuk olmus guguk.
Hakimin keyfi isterse hukuk var, istemezse yok.
Hukuk hakimlerin keyfine bırakılmamalı, keyfi davranan hakimlerde meslekten ihrac edilmeli.
o günleri gelecekte görmek ümidiyle.
-
Benim öğrenmek istediğim yargıtay 4 ceza dairesi hagb yönünden değerlendirme için dosyayı bozuyor ancak mahkeme hagb sına yer olmadığına karar veriyor biz tekrar temyiz ediyoruz hagb yönünden.
Bu durumda yargıtay 4 ceza dairesi hagb yönünden dosyaya tekrar bozma verip yerel mahkemesine gönderebilirmi böyle bir yetkisi varmı.? Yoksa düzelterek onamamı yapar hagb yönünden. Yoksa dosyayı onarmı.? Çünkü 4 ceza dairesinin kaçak yapı ile ilgili hagb sına yönelik yerleşik içtihatları mevcut.
Değerli görüşlerinizi bekliyorum.
-
Yerel mahkemenin kararında direnmesi sonucunda bir dahaki temyiz aşamasını yargıtay ceza genel kurulu görüşerek kesin karara bağlar diye biliyorum.
-
Şimdi kalemle görüştüm dosya 15 gün içersin de sonuçlanır dedi. Her ne kadar bağlayıcı olmasa da savcı onama istemiş. Ceza genel kuruluna nasıl gider onu anlayamadım.?
- - - Updated - - -
Şimdi kalemle görüştüm dosya 15 gün içersin de sonuçlanır dedi. Her ne kadar bağlayıcı olmasa da savcı onama istemiş. Ceza genel kuruluna nasıl gider onu anlayamadım.?:alala
-
Güncel... Lütfen yardım.
- - - Updated - - -
Güncel... Lütfen yardım.
-
Valla bir cevap bulamadım. Bir avukata dosyayı incelettim yargıtay yerel mahkemenin hagb yönündeki kararını bozamaz karar onaylanır dedi. Bir başkası ceza genel kuruluna gider dedi ama ben buna ihtimal vermiyorum keza dosya hakimde yani karar aşamasında. Bir başkası 4 ceza dairesinin bu suçlarda yerleşmiş ve hagb sına karar verilmesine dair bozma kararları olduğunu ve dosyanın yargıtay tarafından bozulabileceğini söyledi. Tabiki benimde kafa iyice karıştı. Sizin görüşünüz nedir.? Hagb uygulanmamasına karşın hem sanık ve hemde sanık avukatı dosyaya hatrı sayılır dilekçeler sundu. Yorumlarınızı bekliyorum.