İşsizlik maaşı aldım , geri ödeme yapmam gerekir mi?
Merhabalar,
İşten çıkarıldıktan sonra işkura müracaat ederek işsizlik maaşı almak istedim. Bi hafta gibi bir süreçte incelediler ve hak kazandığımı bildirdiler. Yaklaşık 1.400 tl kadar ödeme aldım. Yeniden çalışmaya başladım ve kendilerine bilgi verdim. İşkur bana işsizlik ödeneğimin zaten kesildiğini çünkü son 120 gün şartını taşımadığımı belirttiler ve bir tebligat yollamışlar aldığım maaşların tümünün geri ödenmesi için. İşkurun memuruna ait olan bu hatanın bedelini benim ödemem gerekir mi ?
İlginize şimdiden teşekkürler...
Cevap: İşsizlik maaşı aldım , geri ödeme yapmam gerekir mi?
Olay şöyle olsaydı:
Siz ödeneği haketmiş olsaydınız, ama ödenen miktar 1300 lira yerine 1400 lira olsaydı, yani sizin bu paranın olması gerekenden fazla olduğunu bilmeniz gerekmeseydi, bu ödeme aylarca yıllarca devam etseydi ve örneğin 10 bin liraya ulaşsaydı, bunun geri istenmesi durumunda sizin durumunuza uyup uymayacağına emin olamadığım bazı olaylar okumuştum.
Ancak sizin durumunuz böyle değil.
Normal olarak 120 gün şartını taşımadığınızdan başvuru yapmamanız gerekirdi aslında. Hatanın başlangıcında sizin de payınız var.
Üstelik ödemeniz istenen bir bedel de yok ki. Hatanın bedelini memur zaten ödemiştir, size düşen sadece parayı geri ödeyerek hatayı düzeltmek.
Zaten de işe girdiğinize göre bunu ödemenizde sorun olmaz.
Aslına bakarsanız o gün itibariyle ben 120 gün olduğunu sanıyordum ama 118 gün olmuş ve ben özellikle memura sordum dolmuş mu gün diye zaten dolmasaydı alamazdınız dedi. Zaten başvurudan sonra yaklaşık hafta dosyayı inceliyorlar sonrasında verdikleri telefon numarasını arayıp onaylanmayıp onaylanmadığını öğrenniyorsunuz. Ve ben telefon açtıgımda onaylandı diyorlar haklısınız büyük bi mevla değil yinede bana ödetilmesi saçma geliyor.
Parayı geri istemelerinin haksızlık olduğunu düşünmüyorum. Sadece bir haksızlığın düzeltilmesidir.
Eğer bunu aldığınız için size bir ceza (gecikme faizi dahil) verilmek istenirse, bunun haksız olduğunu düşünürüm.
Bunlar kişisel kanaatlerim ve hukuk kimi zaman insanların kişisel düşüncelerinden farklı oluyor. Ama özellikle olaya taraf ise bu daha fazla oluyor. Olaya taraf olmadığında daha objektif düşünülebiliyor. Eğer olay benim başıma gelmiş olsaydı muhtemelen ben sizin gibi düşünecektim, siz benim gibi düşünecektiniz.
Aslolan bir hukukçunun cevap vermesi sonuç olarak.