İcra için eve gelinir mi?
Borcumdan dolayı maaşıma icra geldi, mal bildiriminde bulundum, üzerime kayıtlı menkul veya gayri menkul olmadığını, maaşımdan başka bir gelirim olmadığını belirttim.Alacaklı avukatı eve de geleceğim diyor bu durumda izlemem gereken usul veya uygulamam gereken tedbir nedir?
Cevap: İcra için eve gelinir mi?
Bana göre dikkat etmeniz gereken en önemli husus, şudur:
Ne olursa olsun ödeyemeyeceğiniz para için "öderim" demeyin.
Örneğin "Televizyonu alıyoruz, ama borcunuzu x ayda kapatma sözü verirseniz TV yi almayız" dediklerinde çok kişi konu komşuya rezil olmayayım düşüncesi ile bu sözü verebiliyor.
Bu sözü vermezseniz en kötü ihtimalle borcu ödeyene kadar TV seyretmezsiniz. Ama söz verirseniz hapse girebilirsiniz.
Cevap: İcra için eve gelinir mi?
Evet haciz için evinize gelinebilir. Fakat son yapılan yasa değişikliği ile zorunlu ev eşyalarının haczi artık yapılamamaktadır. Elbette neyin zaruri ihtiyaç, neyin ihtiyaç olmadığı subjektif bir konudur. Yine de kişinin ve aile efradının hayatını sürdürmesi için gerekli eşya ve edevatın haczedilemeyeceğini söylemek mümkün. Mesela birden fazla tv. çamaşır, bulaşık makinesi buzdolabı, bilgisayar v.b. eşya var ise bunlar haczedilebilir. Fakat normal kullanıma konu olan ve her biri tek olan eşyaların haczi artık mümkün olmamaktadır. Seneloker arkadaşımızın ifade ettiği ''Sz verme'' hususu önemlidir. Yani ödeyemeyeceğiniz bir tutar için taahhütte bulunmamalısınız. Aksi takdirde ''Taahhütü İhlal Suçu'' işlemiş sayılmanız bu yüzden hapis cezası almanız kuvvetle muhtemeldir. Yine de bir Taahhütü İhlal Suçunun oluşması için Taahhütün gerekli şekil şartlarına uygun olarak alınması gerektiğini bilmelisiniz. Yani haciz baskısı altında alınmış taahhütleri icar mahkemeleri genellikle geçersiz saymaktadır.